Blog

Dit zijn de 5 beste middelen om de brandveiligheid van uw pand te garanderen

De-brandveiligheid-van-het-pand-garanderen.jpg

Brandveiligheid creëren in een kantoorpand is een ingewikkelde opgave. Brandveiligheid is meer dan alleen een brandmeldinstallatie en een ontruimingsinstallatie. Misschien denkt u: "Ach, bij brand gaan de sirenes loeien en iedereen rent zo snel mogelijk het pand uit. Klaar. Hoe moeilijk kan het zijn?" Maar nee, zoals ik al zei: het creëren van brandveiligheid in een kantoorpand is een ingewikkelde opgave. Uiteraard, u neemt als bedrijf verschillende maatregelen om een brand te voorkomen. Maar hoe garandeert u echt een goede structuur en een duidelijke samenhang?

Veiligheid is gecompliceerd. Veiligheid werkt als een taart. Een taart? Jazeker, want alle onderdelen zijn belangrijk om het geheel een succes te maken. Een taart zonder bodem en vulling is lang niet zo lekker als een complete slagroomtaart. De verschillende onderdelen werken alleen optimaal in de onderlinge samenhang. Maatregelen moeten ontworpen worden op basis van de risco's, niet op basis van de regelgeving.

>>> Benieuwd naar uw pand? Check GRATIS de veiligheid van uw pand met behulp van deze checklist! <<<

In deze blog leg ik uit welke 5 middelen een brandveilig pand garanderen. Maar ik leg ook uit hoe u ervoor zorgt deze middelen, net zoals met de taart, goed in onderlinge samenhang van elkaar functioneren.

 

Middel 1: Aandacht voor veiligheid bij iedereen

Onafhankelijk van de functie van uw pand, moeten alle gebruikers op de hoogte zijn van de veiligheidsrisico's. Laat dit veiligheid een vanzelfsprekend onderdeel zijn tijdens maandelijkse vergaderingen. Zo zorgt u dat het leeft onder het personeel. 

Zorg dat in maandelijkse vergaderingen in ieder geval de volgende drie onderdelen doorgenomen worden (klik op het onderdeel voor een uitgebreidere uitleg):

1. Hoe voorkomen we dat er brand uitbreekt? 
2. Hoe voorkomen we dat een brand groter wordt?
3. Hoe zorgen we voor goede vluchtmogelijkheden?

Neemt u deze punten mee in de maandelijkse bespreking, dan houdt u al goed rekening met brandpreventie en branddetectie en weten uw collega's wat er moet gebeuren bij brand.

 

Middel 2: Brandveiligheid door goede branddetectie 

Een brandmeldinstallatie is verplicht wanneer uw gebruikersfunctie in een hoog risicoklasse valt. Voor kantoorpanden is een brandmeldinstallatie vaak verplicht, omdat er doodlopende einden zijn. Zeker bij een groter pand is een brandmeldinstallatie altijd aan te raden, want zo kan een brand sneller worden gedetecteerd, en zo kunnen uw collega's sneller overgaan op actie.

Bij het ontwerpen van een brandmeldinstallatie moet er ook rekening worden gehouden met de haalbaarheid. Een brandmeldinstallatie mag nooit een belemmering zijn in het gebruik van uw gebouw. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is dat niet in heel veel gevallen.

Ter illustratie: Het beveiligingsbedrijf heeft een rookmelder geplaatst boven de vaatwasmachine. Wanneer u de vaatwasmachine opent na een snelle wasbeurt gaat het brandalarm af. Hierdoor bent u genoodzaakt om de vaatwasser te verplaatsen naar een onhandige plek. Bijvoorbeeld direct naast naast het gasfornuis.

Zo'n probleem had heel makkelijk voorkomen kunnen worden. De rookmelders zouden gewoon op een andere plek moeten hangen. Zorg dus dat u altijd een lijstje met wensen meeneemt voor uw beveiligingsbedrijf. 

 

Middel 3: Een goede ontruiming, oefening baart kunst

Aandacht voor veiligheid en snelle detectie zijn duidelijke stappen in de goede richting. Vervolgens moeten deze stappen ook eenduidig opgevolgd worden, om zo bij brand ook snel te kunnen ontruimen. Het ontruimen van een kantoorpand zou in theorie snel moeten gaan, maar de praktijk leert dat de meeste mensen niet reageren op een brandalarm.

Een goed bhv-team kan de reactietijd tot wel 10 keer verkorten. Zij zijn getraint in het handelen tijdens een deze situaties. De meeste mensen denken dat collega's zullen vluchten wanneer zij de ontruimingssirene horen. Maar nee, gek genoeg is dit in de praktijk vaak niet het geval. Veel mensen hebben eerst een collega nodig die hen erop wijst dat ze moeten vluchten. Dit laat maar weer eens zien dat alleen de technische installatie echt niet voldoende is om uw mensen in veiligheid te brengen.

 

Middel 4: Goed onderhoud

Tot nu toe bespraken we drie middelen, alle drie sluiten ze naadloos op elkaar aan, maar ook alledrie hebben hun eigen onderhoud nodig:

1. Zorg dat veiligheid continu onder de aandacht blijft van uw collega's;
2. Brandmeld- en ontruimingsinstallaties hebben maandelijks en jaarlijkse onderhoud nodig;
3. Breng nieuwe collega's op de hoogte van het ontruimingsplan en breng huidige medewerkers op de hoogte van wijzigingen in het plan.

Het tweede onderdeel wil ik nog even kort toelichten: U kunt het maandelijkse onderhoud zelf uitvoeren nadat u een cursus Beheerder Brandmeldinstallatie heeft gevolgd. Het jaarlijkse onderhoud moet daarentegen wel uitgevoerd worden door een echte onderhoudsdeskundige, werkzaam bij een onderhoudsbedrijf. Hierover leest meer in dit blog: Wat houdt ons jaarlijks onderhoud aan uw brandmeldinstallatie precies in?

 

Middel 5: Houd vluchtwegen vrij van obstakels 

U brengt veiligheid onder de aandacht in uw bedrijf, een brand wordt gedetecteerd, uw collega's vluchten naar de juiste plek en het onderhoud wordt maandelijks en jaarlijks uitgevoerd. Is dan nu de veiligheid van uw pand echt gegarandeerd?

Nee, nog steeds niet.

Want ook de vluchtwegen moeten vrij zijn. Dit onderdeel is cruciaal in het takenpakket van een BHV'er, want dit is wat echt het verschil kan maken tijdens een brand. Helaas zullen de inspanningen van de BHV'ers op dit onderdeel niet altijd gewardeerd worden door hun collega's. Misschien vinden zij het maar gezeur, maar blijf voor ogen houden dat voor een nobel doel strijd: de veiligheid van u, uw collega's en uw bezoekers!

Misschien dat sommige vereisten voor de vluchtwegen echt onhaalbaar lijken. Zorg dat u deze situaties overlegt met uw beveiligingsbedrijf. In het onderstaande alinea werk ik zo'n situatie als voorbeeld uit.

Stel u voor: Een tussendeur zou gesloten zijn om zo een brandwerende scheiding in tact te houden. Maar deze scheiding zit precies tussen twee belangrijke afdelingen. De collega's lopen de hele dag heen en weer. Na verloop van tijd heeft iemand het idee om een stoel voor de deur te zetten. Dan hoeft die deur neit steeds open getrokken te worden. Helaas gaat dit ten koste van de veiligheid, en daarmee ook ten koste van de eigen veiligheid van uw collega's. In dit geval is het plaatsen van een magneetcontact een goede en makkelijk oplossing. Zo kunnen de deuren altijd open blijven staan en vallen deze alleen dicht bij een branddetectie.

 

Bent u benieuwd hoe deze onderdelen op elkaar aansluiten in uw organisatie? Check GRATIS de veiligheid van uw pand met behulp van deze checklist!

checklist brandveilig kantoorpand

Deel dit blog: