NOODVERLICHTING

Noodverlichting voorkomt paniek tijdens een daadwerkelijke ontruiming. Doordat bij brand de stroom uitvalt zien medewerkers en bezoekers geen hand voor ogen. Wanneer er rookontwikkeling ontstaat is de vluchtroute niet meer te overzien. Daarom is noodverlichting van cruciaal belang.

Voor wie is noodverlichting verplicht?

Naast de maatschappelijke noodzaak is noodverlichting vaak ook wettelijk verplicht. Elk gebouw met meer dan 75 personen is in ieder geval verplicht om noodverlichting aan te schaffen. De dichtheid van het aantal verlichtingsbronnen is afhankelijk van verschillende omstandigheden, waaronder bijvoorbeeld het licht dat vanaf buiten komt.

Vluchtrouteaanduiding

Naast noodverlichting is ook vluchtrouteaanduiding al snel verplicht. Elk gebouw met meer dan 50 personen is in ieder geval verplicht om vluchtrouteaanduiding aan te schaffen. 15 seconden nadat de gewone verlichting uitvalt moet er voldoende licht zijn om het pand te verlaten. Over het algemeen betekend dit dat de verlichting zichtbaar moet zijn vanaf 30 meter afstand.

De eigenaar van het pand is ten allen tijde verantwoordelijk voor de noodverlichting.

1. Nieuwe noodverlichting

Nieuwe noodverlichting moet nog volledig worden opgebouwd. Daarom is het belangrijk dat we aan het begin van het traject meekijken. Op deze manier kunnen we wettelijke normen naast uw wensen leggen.

Alfagroup hanteert een persoonlijke aanpak bij het voorbereiden en installeren van nieuwe noodverlichting. Hieronder geven wij u een stappenplan van onze werkwijze:

1. Alles start met uw persoonlijke wensen, door samen in gesprek te gaan brengen we deze in kaart.
2. Daarna is een inventarisatie in uw pand noodzakelijk, vervolgens worden tekeningen en wettelijke normen voor uw specifieke pand er naast gelegd.
3. De wettelijke normen die gelden voor uw pand worden weergegeven in een verplicht Programma van Eisen. Deze moet later toegevoegd worden aan het logboek.
4. Op basis van het Programma van Eisen projecteren wij de noodverlichting en vluchtrouteaanduiding.
5. Hierna gaan we nogmaals het gesprek met u aan om te kijken hoe de wettelijke vereisten en uw persoonlijke wensen bij elkaar kunnen komen in de uiteindelijke installatie.
6. Wanneer we alles helder hebben, installeren wij de noodverlichting en vluchtrouteaanduiding.
7. Na de inbedrijfstelling dragen wij zorg voor het periodieke onderhoud. We zijn namelijk ook een KIWA-gecertificeerd onderhoudsbedrijf.

Als al deze stappen zijn doorlopen bent u in het bezit van noodverlichting en vluchtrouteaanduiding, waarbij wij maximaal rekening houden met uw wensen en de vereisten van brandweer en verzekeraar. En dat geeft een veilig gevoel!

2. Onderhoud noodverlichting

Jaarlijks onderhoud zorgt ervoor dat de noodverlichting altijd weer op orde is. Hierdoor is er bij brand duidelijkheid over de vluchtweg. Daarnaast is het ook verplicht om jaarlijks onderhoud uit te voeren.

Wij bieden u graag een onderhoudscontact aan zodat u geen omkijken meer heeft naar uw noodverlichting. Hierdoor kunt u aan de brandweer en verzekeraar aantonen dat u dit altijd voor elkaar heeft.

Neem contact op!

Heeft u vragen over uw noodverlichting? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.

Neem contact op!