Blog

4 tips om te voorkomen dat iemand uw camerabeelden hackt

inbreken camerabeelden.jpeg

Enige tijd geleden is er veel ophef geweest over verschillende beveiligingscamera's die niet goed beveiligd waren. Nog steeds zijn veel beelden van woningen en bedrijven op het internet te vinden. De beelden van zowel een huiskamer als een bedrijfspand zijn in verschillende landen te bekijken. Op de website insecam zijn deze beelden te vinden; voor inbrekers een handige tool.

We snappen dat u het niet fijn vindt dat de beelden van uw woning of bedrijf openbaar worden. Daarom behandel ik in dit blog een aantal tips om uw beveiligingscamera's te beveiligen. We bespreken het voorkomen van onnodige risico's, het resetten van de camera door een standaard wachtwoord te veranderen en het belang van up to date software en firmware. 

Tip 1: Voorkom onnodige risicos

Koppel nooit zonder reden een camera aan het internet. Een alternatief is de videobeelden via een webbrowser of een speciale app te bekijken, maar mijn advies is om het sowieso niet te doen. Op die manier maakt u het inbrekers namelijk gemakkelijker om uw camerabeelden te bekijken.

U kunt beter veiligere manieren gebruiken om uw camerabeelden te bekijken, zoals videomanagementsoftware of een tool die veilige toegang voor camera's mogelijk maakt zonder dat ze direct openbaar zijn. 

Tip 2: Reset je camera

Als u dan toch uw camera aan het internet koppelt en een standaard wachtwoord gebruikt, raad ik u aan de camera te resetten. Na het resetten kunt u namelijk het installatieprogramma opnieuw doorlopen en het wachtwoord opnieuw invullen.

Tip 3: Verander het standaard wachtwoord

Het komt vaak voor dat mensen het standaard wachtwoord vergeten te wijzigen, waardoor het wachtwoord staat ingesteld als "admin" of "12345"; een makkelijk te raden wachtwoord voor inbrekers.

Denk bij het invullen van het wachtwoord ook aan de sterkte van het wachtwoord. Het is belangrijk om te weten dat gemakkelijk te onthouden wachtwoorden ook gemakkelijk gehackt kunnen worden. Probeer daarom een zo moeilijk mogelijk wachtwoord te maken. Tips voor een goed wachtwoord:

  1. Stel twee wachtwoorden van 15 karakters samen die bijvoorbeeld zijn afgeleid van een liedje dat u leuk vindt
  2. Gebruik veel spaties en symbolen waarvoor u de alt-toets moet gebruiken 

Tip 4: Zorg dat uw firmware en software up to date zijn

Tot slot is het belangrijk dat uw firmware en software up to date is. Als u uw software en firmware niet up to date houdt, kan er een kritieke kwetsbaarheid ontstaan. Wanneer deze kwetsbaarheid is ontdekt, is de kans reëel dat het wachtwoord ook geen nut meer heeft. Een kwaadwillende kan het lek vervolgens misbruiken. Houd uw updates dus goed bij!

Bent u op zoek naar camerabeveiliging en wilt u zich goed voorbereiden op de aanschaf? Lees dan ons e-book met daarin alles wat u moet weten over het inzetten van camerabeveiliging.

New Call-to-action

Deel dit blog: