Blog

Brand, brandweer en brandveiligheid in cijfers

Trends: brand, brandweer en brandveiligheidDoor cijfers te analyseren, kunnen zwakke plekken achterhaald worden. Plekken waar wij met elkaar extra aandacht aan kunnen besteden. Misschien kent u alle cijfers al, maar toch deel ik ze graag met u. Mocht u nog andere cijfers hebben die u wilt delen, dan kunt u ons mailen of deze onderaan in de reacties delen.

Dit blog is een ander blog dan dat ik normaal schrijf. Ik neem kort de verschillende cijfers door die ik in sommige andere blogs ook als uitgangspunt neem. Ik ben benieuwd wat u er van vindt!

Brandweer in 7,7 minuten ter plaatse

En of wij trots mogen zijn op de brandweer! Gemiddeld genomen is de brandweer binnen 7 minuten en 42 seconden ter plaatse (zie CBS). U moet bedenken dat hierbij gerekend wordt vanaf het moment dat de telefoon gaat. De snelheid van reageren is wel afhankelijk van het weer en de regio. Hieronder kunt u zien hoe uw regio heeft gepresteerd.

Snelheid van reageren door brandweer (Bron: CBS)

Opnieuw minder meldingen brandweer

Het aantal meldingen van brand daalde in 2017 met 7 procent (CBS). Dit geldt voor zowel de automatische meldingen als de telefonische meldingen. Er waren ongeveer 115.000 meldingen van brand; 73.000 van deze meldingen leidden tot alarmering van de brandweer. 1 op de 10 meldingen was loos alarm.

Aantal woningbranden met slachtoffers

Bij brand zijn er helaas ook dodelijke slachtoffers te betreuren. In 2017 waren dit er 27, waarvan het grootste deel ouder dan 60 jaar. De grootste oorzaak van deze fatale woningbranden was onvoorzichtigheid bij roken (30 procent). In 15 procent van de gevallen leidde koken tot een fatale woningbrand (aldus: artikel brandveiligheid.com).

Aantal branden bij bedrijven

In 2013 ontstonden er volgens het CBS 35.447 branden, waarvan ongeveer 7000 bij bedrijven. Bij 148 branden was de schade boven een miljoen euro. Stelt u zich eens voor wat dat met een bedrijf en de personeelsleden doet... In 50% van de gevallen leidde een brandschade van die omvang tot het faillissement van het bedrijf.

Dit thema was niet alleen in 2013 actueel. Ook in 2017 en 2018 is dit onderwerp nog aan de orde. Denk bijvoorbeeld eens aan de verschillende stalbranden die het afgelopen jaar plaatvonden. Ook las ik recentelijk nog een artikel over afval- en recyclingbedrijven waar brandveiligheid een 'hot' thema is.

Helaas kon ik geen cijfers vinden over het aantal branden bij bedrijven in 2017. Mocht u deze hebben, dan kunt u ze onder dit blog in de reacties achterlaten.

Oorzaken binnenbranden

Net sprak ik al kort over de oorzaken van brand bij fatale woningbranden. Nu deel ik enkele cijfers over oorzaken van binnenbranden in het algemeen (in 2013, zie CBS). In het jaar 2013 ontstonden er zo'n 15.000 binnenbranden. Deze ontstaan onder andere door de volgende oorzaken:

 • Defect/verkeerd gebruik apparaat/product (42,1%)
 • Brandstichting (19,2%)
 • Broei/zelfverhitting (17,1%)
 • Brandgevaarlijke werkzaamheden (12%)
 • Roken (6,7%)
 • Vuurwerk (1,6%)
 • Spelen met vuur door kinderen (1,3%)

Oorzaak buitenbranden

Buitenshuis ontstaat vaker brand dan binnen. In ongeveer 19.000 gevallen ontstond de brand buiten (in 2013). Onderstaand vindt u de oorzaken van buitenbranden:

 • Brandstichting (65,7%)
 • Vandalisme (18,8%)
 • Afbranden van bermen, verbranden van afval (10,2%)
 • Spelen met vuur door kinderen (4,2%)
 • Ongeluk, aanrijding (1,2%)

Wilt u meer weten eer over de wet- en regelgeving van de brandmeldinstallatie? Download dan ons gratis e-book!

New Call-to-action

Deel dit blog: