Blog

Even voorstellen: Peter Juffermans RSE

cctv-closed-circuit-television-security-207574Mijn naam is Peter Juffermans rse, van het NL-IPV. Ik kom uit Den Haag, woon daar met veel plezier en werkte in het verleden bij Justitie.

Waar komen we jou in het dagelijks leven tegen?

U kunt mij op diverse plekken tegenkomen als het om veiligheid gaat. Vanuit mijn bedrijf het NL-IPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid) houd ik mij vooral bezig met het ontwikkelen en verzorgen van trainingen. 

Zo kunt u mij tegenkomen bij de sociale dienst van een gemeente waar ik de training 'omgang met lastig gedrag en agressie' verzorg of op een school waar de juffen en meesters oefenen voor het 10 minuten gesprek. Maar u kunt mij ook tegenkomen in een winkel voor de cursus ‘Reageren op diefstal’ en ‘Hoe doe je een aanhouding’. Ik verzorg overval-trainingen, gijzelingstraining, omgang met agressie, collegiale opvang/nazorg en nog enkele andere trainingen.

Ik noem mijzelf praktisch agressietrainer, omdat ik in de trainingen graag dicht bij de praktijk blijf en vooral de ervaringen van deelnemers in de training verwerk. Dus werkt u in een van de volgende branches? Dan heeft u kans dat u mij kent of tegenkomt:

 • Zorg
 • Horeca
 • Detailhandel
 • Onderwijs
 • Overheid
 • Toerisme
 • Beveiliging

Naast mijn werk als trainer adviseer ik bedrijven en particulieren om hun pand of huis nog veiliger te maken. 

Er staat RSE achter je naam; wat betekent dit?

In 2006 rondde ik de post hbo opleiding DHM (De Haagse Methodiek) Security Management af en daarmee krijg je de titel RSE achter je naam. RSE staat voor Register Security Expert.

Deze methode biedt alle 'instrumenten' die binnen organisaties nodig zijn om een sluitende beveiliging op te zetten. DHM Security Management® is in beveiligend Nederland inmiddels een bekend begrip. Het is een methodiek voor de gestructureerde opzet van de beveiliging binnen bedrijven en instellingen.

Door het uitvoeren van een Interne Security Audit (ISA) beschik je over een totaalpakket van beveiligingsmaatregelen. De methode biedt alle betrokkenen bij de beveiliging de mogelijkheid om vanuit eenzelfde benadering veiligheid aan te pakken en zo nodig gezamenlijk op te lossen.

Mensen met RSE achter hun naam kom je meestal tegen in bedrijven waar beveiliging hoog in het vaandel staat en waar vaak ook een maatschappelijke verantwoording ligt. Denk aan een kerncentrale, olieraffinaderij, extra beveiligde inrichting, rechtbank, luchthaven, postbedrijf, musea en de afdeling risk and security van een supermarktketen of warenhuis. Er zijn er niet veel die, zoals ik, 'los lopen'. 

Wanneer moeten we jouw hulp inroepen?

Als u optimaal wilt beveiligen, maar er niet veel geld in kunt investeren voel ik gelijk de uitdaging tot het oplossen van deze beveiligingsvraagstukken. Het bedenken van alternatieven met eenzelfde resultaat. Soms kan een stuk betongaas ( € 30,-) dezelfde tijd vertragende werking hebben als een traliewerk ( € 400,-). Met een VRKI toetsing kunt u bij uw verzekeraar aantonen dat ze u te hoog hebben ingeschaald. Dat scheelt premie.

Mijn specialisatie is derde partij interventie. Ik train leidinggevenden en interventieteams hoe zij het beste tussenbeide kunnen komen. Een interventie vindt bij (geëscaleerde) situaties plaats tussen twee andere partijen. De interventie medewerker wordt daarmee de derde partij en pleegt haar interventie. Het uitgangspunt bij derde partij-interventies is relatieherstel. De leden van een interventieteam leren een goede inschatting van de situatie te maken, met in acht name van de veiligheidsnormen binnen de organisatie, en kijken of en hoe zij de relatie tussen de beide partijen kunnen herstellen.

Waar ga je over bloggen bij Alfagroup?

Kort gezegd ga ik bloggen over veiligheidszaken. Ik beantwoord vragen als:

 • Hoe om te gaan met lastig gedrag?
 • Hoe herkent u een winkeldief?
 • Hoe maakt u een cameraplan?
 • Hoe houdt u een winkeldief aan? 

Maar het lijkt mij nog leuker passende oplossingen of adviezen voor vragen van ondernemers te kunnen geven. Reageer onder deze blog, want dan is de kans groot dat ik uw vraag beantwoord in een volgend blog!

Hoe ben je bij Alfagroup terechtgekomen?

Lucas Doornhein, Marketingmanager bij Alfagroup, heeft mij via LinkedIn benaderd. Mijn online activiteit was opgevallen, omdat ik verschillende e-books van Lucas heb gelezen. Waaronder het e-book, voor het aanschaffen van een camerasysteem, met hele goede tips als u een camerasysteem wilt aanschaffen. 

Het is leuk om te zien dat Alfagroup en NL-IPV elkaar sterk aanvullen. Waar ik meer gericht ben op de organisatorische maatregelen en bewustwording bij de mensen, kijkt Alfagroup vaak naar het hele brede plaatje. Ik kijk ernaar uit om meer met Alfagroup samen te werken. We hebben een aantal mooie ideeën uitgewerkt! 

Wat ga je ons in je volgende blog leren?

In het volgende blog ga ik  u leren waar moet u op letten bij het doen van een aanhouding.

Wilt u weten waar het vorige blog van Peter Juffermans over ging? Klik dan hier en leer hoe u om moet gaan met afwijkend gedrag in uw winkel.

Leer meer over afwijkend gedrag in uw winkel

Deel dit blog: