Blog

Controleer in 5 stappen de brandveiligheid van uw schoolpand!

CONTROLEER IN 5 STAPPEN DE BRANDVEILIGHEID VAN UW SCHOOLPAND!

Iedereen begrijpt dat een schoolgebouw brandveilig moet zijn. Als directeur van een opleidinginstelling draagt u de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van uw leerlingen, personeel en andere aanwezigen. Misschien worstelt u wel met de vraag hoe u voor een optimale veiligheid van het pand en de aanwezigen zorgt.

Geen idee waar u moet beginnen? Geen paniek! In dit blog vertellen wij u hoe u in vijf stappen de brandveiligheid van uw schoolpand controleert.

Wie is er verantwoordelijk voor de brandveiligheid?

De directie is officieel eindverantwoordelijk voor de brandveiligheid van een schoolpand. In de praktijk zien we vaak dat deze werkzaamheden worden uitbesteed aan het BHV-team of de conciërges. Bij brandveiligheid moet u niet alleen denken aan voldoende rookmelders en goede blusmiddelen, er zijn nog veel meer punten waar aandacht aan moet worden besteed. Alleen wanneer alles volgens de wet is gemaakt en onderhouden, keurt de brandweer uw school goed.  

In een brandveilige school zijn de volgende onderdelen in orde:

1. Snelle en veilige mogelijkheden om te vluchten

In uw school moeten de vluchtmogelijkheden breed genoeg zijn om te vluchten. Dit houdt in dat er geen tafels en andere obstakels in de gangen mogen staan. Verder moeten alle naar buiten draaiende nooddeuren direct te openen zijn zonder gebruik van een sleutel. 

2. Voldoende brandblusmiddelen om een beginnende brand te doven

Binnen een school moeten voldoende blusmiddelen beschikbaar zijn om een beginnende brand te doven. De brandweer controleert altijd of uw blusmiddelen jaarlijks onderhouden worden. Dit onderhoud moet uitgevoerd worden door een gecertificeerd bedrijf, het onderhoud moet vervolgens worden geregistreerd in een logboek.

3. Alle installaties zijn onderhouden door een erkend bedrijf

Alle scholen moeten een brandmeldinstallatie hebben, om op deze manier een brand tijdig te signaleren. De brandmeldinstallatie die met een oplevercertificaat is opgeleverd, moet onderhouden worden door een gecertificeerd bedrijf. Alle tekortkomingen die hieruit voortvloeien moeten opgelost zijn.

4. Duidelijke instructies bij een calamiteit

Het moet voor elke docent en leerling duidelijk zijn waar ze naar toe moeten vluchten. De meeste scholen lossen dit op  door in elk lokaal een ontruimingsplattegrond op te hangen. Verder moet de BHV-organisatie goed weten wat van hun verwacht wordt. En er moet jaarlijks een ontruimingsoefening worden georganiseerd. 

5. Benodigde vergunningen zijn in orde

De gemeente mag speciale eisen stellen aan de uw pand met betrekking tot de brandveiligheid. De gemeente gaat akkoord door een verplichte gebruiksvergunning af te geven. Wanneer u zich wilt voorbereiden op een brandweerbezoek, moet u de aanwezigheid van een gebruiksvergunning controleren.

Bent u benieuwd of de veiligheid van uw school in orde is? Download dan direct onze checklist waarmee u in een aantal stappen de brandveiligheid van uw pand controleert. De ingevulde checklist kunt u eenvoudig naar ons mailen en wij sturen u een compleet adviesrapport toe!

Brandveilig schoolpand

Deel dit blog: