Blog

Hoe voorkom ik een ramkraak op mijn winkel?

ramkraak boa vista veenendaal ramkraak voorkomen.jpg

Helaas vinden ramkraken steeds vaker plaats. Juweliers, winkels en supermarkten moeten het vaak ontgelden. Zo was er laatst nog een ramkraak op de kledingwinkel Boavista in Veenendaal (zie bovenstaande afbeelding). Tijdens deze actie is er voor duizenden euro's aan dure merkkleding gestolen. En daarom willen wij u helpen om de kans op een ramkraak te voorkomen!

In dit blog leg ik aan de hand van drie soorten maatregelen uit, wat u tegen een ramkraak kunt doen.

Het probleem met ramkraken leeft breed, omdat het de laatste jaren weer aan lijkt te trekken. Toen ik onlangs de directeur van Basic-Life sprak, zei hij:  “Omdat ik, als directeur van de winkels, verantwoordelijk ben, wil ik ramkraken natuurlijk graag voorkomen.’’ Alhoewel ramkraken vooral in het hoge segment voorkomen, moet het middensegment ook de nodige maatregelen nemen.

>> Bent u benieuwd hoe wij de veiligheid van Basic Life en La Posta hebben geborgd? Lees dan de klantcase! <<

Organisatorische maatregelen

In eerdere blogs heb ik al verschillende organisatorische maatregelen voor inbraakbeveiliging uitgelegd. Ook hebben we een overzicht gemaakt van organisatorische maatregelen tegen inbraak

Welke maatregelen kunt u dan specifiek toepassen om de kans op een ramkraak te minimaliseren?

Simpelweg door uw winkel onaantrekkelijk te maken voor overvallers, zonder klanten te verliezen. De volgende tips helpen u hierbij:

 1. Berg u waardevolle artikelen elke avond op in een kluis, of verplaats ze naar het midden van de winkel. Maak iemand verantwoordelijk voor deze taak;
 2. Sluit kluizen, rolluiken en deuren in en buiten het pand altijd af en schakel het alarm altijd in. Hiermee voorkomt u dat de overvaller eenvoudig uit een andere ruimte waardevolle artikelen meeneemt;
 3. Plaats kluizen niet tegen de muur waar een ramkraak kan plaatvinden. Een overvaller kan dan proberen om ook de kluis open te breken gedurende de ramkraak;
 4. Maak gebruik van een surveillance voor de nachten. U kan dit mogelijk afspreken met andere winkeliers in de buurt om de kosten te delen. Een surveillant kan een overvaller afschrikken, waardoor hij een ramkraak minder snel zal plegen;
 5. Maak gebruik van DNA-spray, als bewijslast tijdens een eventuele rechtszaak;
 6. Zorg voor goede camerabeelden, om de daders goed in beeld te krijgen. Hou wel rekening met de regels voor het filmen in uw pand. Welke regels dat zijn, leest u in dit blog!

Bouwkundige maatregelen

Wij horen onze klanten vaak de vraag stellen: "Hoe zorg ik tegelijk voor een aantrekkelijke winkel voor publiek én een afschrikkende winkel voor overvallers?" Wij geven u hierin graag advies. Het gaat erom dat u maatregelen neemt, die het best passen bij de risico's van uw pand. Denk aan de volgende maatregelen:

 1. Voorkom dat een auto op uw pand kan inrijden. Plaats bijvoorbeeld ramkraakpalen (met maximaal 110 cm ruimte tussen het volgende paaltje) of zet betonnen bloembakken neer. Laat deze palen of bakken wel stevig verankeren.
 2. Plaats inbraakwerend glas zodat een ramkraak minder kans op slagen heeft. Uw klanten hoeven van deze maatregel niets te merken.
 3. Voorzie etalages van een stenen borstwering. Laat deze de eerste klap tijdens een ramkraak opvangen, als er geen paaltjes voor de etalage staan.
 4. Plaats rolluiken aan de binnenkant van de gehele winkelpui. U heeft hierdoor een extra beveiligde laag aan de binnenkant.
 5. Zorg dat de winkeldeur een goed profiel heeft, zodat een ramkraak mislukt. 

Elektronische maatregelen

Wat kunt u doen om een ramkraak snel te signaleren? En hoe kunt u de pakkans vergroten?

1. Schaf in ieder geval een alarmsysteem aan met trillingsdetectoren. Zodat een ramkraak direct gesignaleerd wordt. Op deze manier kan de politie snel in actie komen.
2. Sluit misgeneratoren aan op het alarm. Mistgeneratoren voorkomen dat de overvallers veel meenemen, en zorgen voor ernstige vertraging. Op internet zijn hier veel succesverhalen over te vinden. Bekijk als voorbeeld onderstaande video van een ramkraak bij de Bruna:

 

 

3. Plaats een camera om de beelden van een ramkraak op te nemen. Hiermee kan de politie de daders sneller opsporen. Natuurlijk moet u dan wel een beveiligingscamera hebben van voldoende kwaliteit. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een camera? Lees dat in ons e-book over camerabeveiliging!
4. Schaf een sirene en flitser aan zodat omstanders in de buurt gealarmeerd worden. De overvallers weten dan ook dat ze al gesignaleerd zijn, en zullen zichzelf minder tijd gunnen.

Deze maatregelen zullen het zeer onaantrekkelijk maken om een ramkraak te plegen bij uw winkel. Maar hoe denkt uw verzekeraar hierover? Dat leest u in ons GRATIS e-book over een inbraakveilig pand!

eisen inbraakveilig pand

De afbeelding is gemaakt door de Veenendaalse Krant.

Deel dit blog: