Blog

8 tips om vandalisme te voorkomen in de donkere maanden

 

vandalisme-vrookome-tips-van-alfagroup.jpg

Het wordt weer steeds sneller donker. De openhaard gaat aan, er wordt warme chocolademelk gedronken en we kijken reikhalzend uit naar de feestdagen. Maar in deze donkere maanden neemt ook het risico op vandalisme sterk toe. Wist u dat vandalisme en criminaliteit maar liefst 49% van de schadekosten van een pand voor haar rekening neemt? En in deze maanden, waarin de vandalen een extra dekmantel van duisternis over zich hebben, zal dit alleen maar meer zijn. In deze blog zoomen we dieper in op wat vandalisme precies is, wie zich eraan schuldig maakt, waarom zij dit doen en bovenal hoe u uzelf en uw pand(en) hier tegen beschermt.

Wat is vandalisme precies?

Vandalisme is het opzettelijk en onwettig vernielen, beschadigen, kapot maken of weghalen van iets dat helemaal of deels van een ander is. Graffiti spuiten, bloembakken omgooien en ruitjes in gooien, het zijn allemaal voorbeelden van vandalisme.

 

Wie zijn die vandalen eigenlijk en waarom doen ze dit?

Vandalisme wordt voornamelijk gepleegd door jongeren tussen de 10 en 20 jaar. De reden achter het gedrag verscheelt per groep. Boven de 16 jaar gebeuren de vernielingen vaker uit frustratie. Tussen de 12 en 16 jaar wordt het vaak gedan om te laten zien hoe ‘stoer’ iemand wel niet is. En tussen de 10 en de 12 jaar gaat het vaak om een uit de hand gelopen spel. Voor elk van deze groepen zijn ook verveling en groepsdruk vaak aanjagers voor vandalisme.

 

Wat kan ik doen om vandalisme te voorkomen?

Er zijn veel dingen die u zou kunnen doen om uw eigendommen te beschermen tegen vandalisme. Ik geef u 8 tips:

TIP 1: Lampen met bewegingssensoren

Installeer lampen met bewegingssensoren. Deze lampen, of zelfs schijnwerpers, klikken aan zodra zij een beweging registeren. Omdat de lampen niet constant branden, bespaart u niet alleen op uw energierekening, maar zorgt u ook voor een schrikreactie bij de vandalen. Ineens staan zij in het volle licht, zonder dat zij daarop gerekend hadden. Bij een schok hebben wij mensen twee soorten reacties: vluchten of vechten. Er is niemand om te vechten, dus er zal al snel gekozen worden voor vluchten. En dat is precies wat u wilt!

TIP 2: Beperk de toegang tot uw eigendommen

Uiteraard voorkomt het afsluiten van ramen en deuren vandalisme in uw pand. Het laten plaatsen van een hekwerk om uw terrein, voorkomt dat vandalen überhaupt bij uw pand in de buurt kunnen komen. Geen hekwerk? Zorg er dan in ieder geval voor dat u geen losse voorwerpen op uw terrein laat liggen: geen bloempotten om om te gooien, geen afvalcontainers om in de brand te steken en geen losse stenen om mee te gooien.

TIP 3: Zorg voor goede verlichting van toegangswegen

Door de toegangswegen tot uw pand goed te verlichten, kunnen vandalen niet onzichtbaar bij uw pand komen. De kans om betrapt te worden door een voorbijganger of door uw buren (zie de volgende tip) is hiervoor vele malen groter.

TIP 4: Goed contact met uw buren

Is er bij u sprake geweest van vandalisme, informeer dan uw buren. Zo zorgt u dat zij alert zijn op verdacht gedrag of groepjes jongeren die lang rondhangen of baldadig gedrag vertonen. Wissel contactgegevens met elkaar uit, zodat u elkaar snel kan waarschuwen en zij kunnen ook getuigen van het voorval, mocht dit nodig zijn. Uiteraard werkt dit ook precies andersom; vraag uw buren om ook u te informeren wanneer er bij hen sprake is geweest van vandalisme.

TIP 5: Installeer bewakingscamera’s

Plaats bewakingscamera’s. Dit zal de daders afschrikken en voorkomen dat ze überhaupt een poging doen tot vernieling. Zorg wel dat u de camera’s zo positioneert dat deze niet ook vernield kunnen worden. De opnames van de bewakingscamera’s helpen daarnaast bij het identificeren en te pakken krijgen van de dader(s).

TIP 6: Zorg voor een overzichtelijke omgeving

Houdt uw omgeving overzichtelijk. Zorg dat bomen en struiken niet te hoog worden. Zo zijn daders goed zichtbaar zijn voor anderen en voorkomt u dat zij ongestoord hun gang kunnen gaan.

TIP 7: Schakel altijd de politie in na vandalisme

Heeft het vandalisme al plaats gevonden? Breng dan de politie op de hoogte. Zij zullen een proces-verbaal opmaken en u helpen bij het documenteren en in kaart brengen van de schade. Vraag de politie om de patrouilles door uw wijk of op uw bedrijfsterrein te verhogen. De aanwezigheid van politie zal, zeker de jongere daders, afschrikken.

TIP 8: Ruim de zichtbare schade zo snel mogelijk op

Is er graffiti op uw pand gespoten? Laat het zo snel mogelijk verwijderen. De aanwezigheid van de graffiti zal meer van dit soort vandalen aantrekken om ook hun ‘kunstwerk’ op uw pand achter te laten. Laat ook ingegooide ruiten snel repareren. De stap om een ruit in te gooien is veel kleiner voor een vandaal wanneer zichtbaar is dat iemand anders het ook gedaan heeft. Ontneem de vandalen de mogelijkheid om met argumenten te komen als “Ja, maar anderen hebben het ook gedaan!”, “Ik ben toch niet de enige die dat allemaal gedaan heeft?” en “Dat was al zo.”

 

Beveilig u tegen vandalen

Bewakingscamera’s zijn een sterke beveiligingsoplossingen tegen deze vandalen. Maar hoe kiest u nou de juiste camera-installatie voor uw organisatie? U leest dit en veel meer in ons gratis e-book over camerabeveiliging. Download ‘m hier!

New Call-to-action

Deel dit blog: