Blog

Hoe veilig is uw kantoorpand? Hier moet u op letten!

Hoe-veilig(brandveilig & Inbraakveilig)-is-mij-pand-blog-alfagroup.jpg

Brand en diefstal, zijn twee nachtmerries voor elke ondernemer. Een veilige omgeving voor uw personeel en voorraad is een belangrijke must. Soms is schrikverlichting al voldoende om een inbreker buiten te deur te houden, maar in andere gevallen is een camerasysteem zeker gewenst. Om nog maar niet te spreken over de manieren waarop u brand kunt voorkomen of bestrijden.

In dit blog geef ik u een beeld van de veiligheidsmaatregelen die voor uw pand van belang zijn. Daarbij bespreken we zowel uw brandveiligheid als uw risico op een inbraak.

Brandveiligheid, voorkomen is beter dan genezen!

Om te beginnen is het belangrijk om na te denken over manieren om brand te voorkomen. Hiervoor zijn de volgende standaard tips een goede start:

- Zet de computer aan het einde van de dag altijd uit.
- Laat uw C.V. eenmaal per jaar schoonmaken en controleren.
- Berg gevaarlijke of licht ontvlambare stoffen altijd op in een daarvoor bestemde ruimte.
- Geen afval of materialen tegen het pand stapelen.
- Zorg voor voldoende (schrik)verlichting rond uw pand om brandstichting te voorkomen.

Maar wat als er wel brand uitbreekt?

Brand betekent vaak paniek, u wilt uw eigen leven in veiligheid brengen zonder dat u uw kostbare spullen achterlaat. Om paniek zoveel mogelijk te voorkomen is het goed om te weten wat er van u verwacht wordt. Onlangs schreven we deze blog waarin wij vertellen welke vier stappen u moet doorlopen wanneer er brand uitbreekt. In de blog van vandaag wil ik mij vooral toespitsen op de blusmiddelen.

Doof een kleine brand met kleine blusmiddelen

Wanneer u een keuken heeft in uw kantoorpand, adviseren wij om in ieder geval een blusdeken op te hangen. Het kost weinig, maar kan van groot belang zijn. In veel gevallen adviseren wij ook om een brandblusser op te hangen. Denk voor uw kantoorpand aan blusmiddelen voor de volgende brand-klasses:

  • Klasse A: Blusmiddel is geschikt voor het blussen van vaste stoffen (hout, papier, textiel enz.).

  • Klasse E: blusmiddel is geschikt voor het blussen van elektrische branden (computers, ovens etc.) Let op: schakel eerst de elektriciteit uit.

  • Klasse F: blusmiddel is geschikt voor het blussen van zeer hete oliën en vetten, waarvan de hoeveelheid meer bedraagt dan 5 liter. (Frituurovens)

Voorkom inbraak én insluiping

In de meeste kantoorpanden is een grote waarde aan ICT aanwezig. Naast inbraken in kantoorpanden is ook insluiping vaak een groot probleem, veel panden hebben de ingang niet voldoende beveiligd. Zorg er daarom altijd voor dat iemand in uw organisatie de ingang in de gaten houdt, dit voorkomt al veel.

Onlangs schreef ik ook een blog om inbrekers te slim af te zijn.  In die blog geef ik meer informatie over maatregelen die u vandaag nog kunt uitvoeren. Verschillende maatregelen spreken voor zich: zoals goed sleutelbeheer, het sluiten van deuren en ramen en het stellen van veilige regels. Daarnaast is het ook belangrijk dat u goed let op de verlichting van de omgeving van uw pand.

Toegangscontrole en beveiligingscamera's kunnen veel doen om insluipers te hinderen:

1. Zorg ervoor dat alleen de juiste mensen binnenkomen

Bij een klein bedrijf is dit al snel te regelen door de juiste mensen een sleutel te geven van het pand. Wanneer u dan ook nog eens goed sleutelbeheer uitvoert, is dit veiligheidsvraagstuk goed te overzien.

Wanneer u een groter pand heeft is het aan te raden om toegangscontrole toe te passen. Met behulp van een speciale installatie of een uitbreiding op uw inbraakinstallatie zorgt u ervoor dat de juiste mensen op de juiste plek kunnen komen. Door eenmalig uw wensen op papier te zetten worden grote risico's ingedekt.

2. Signaleer wie er binnen mag komen

Wanneer uw pand één ingang heeft met een receptie, is de kans op insluipen erg klein. Maar de praktijk leert dat kleine kantoren vaak geen receptie hebben, terwijl grote kantoorpanden juist meerdere ingangen gebruiken. 

Een camerasysteem zal de drempel voor insluipers aanzienlijk verhogen. Daarnaast heeft u (wanneer u de juiste camera's gebruikt) altijd bewijs nadat een insluiper iets heeft meegenomen. Het ophangen van monitoren, zoals dat vaak in winkels wordt toegepast, is in een dergelijk geval ook aan te raden. Let er wel op dat u rekening houdt met de privacyregels, waarover u in deze blog meer kunt lezen.

 Wilt u weten hoe de veiligheid in uw pand geregeld is? Download dan onze checklist om de brandveiligheid van uw kantoorpand te controleren!

 checklist brandveilig kantoorpand

Deel dit blog: