Blog

Hoe bepaal ik welke brandmelders geschikt zijn voor mijn pand?

Rook-rookmelders-vereisten.jpgHet is druk op het kantoor en iedereen is hard aan het werk. Niemand merkt iets van de kortsluiting in de meterkast. Het begon met een beetje rook. Maar als snel begint het ook echt te branden. En dat terwijl niemand het door heeft. Hadden ze nu maar rookmelders aangeschaft!

In dit blog sta ik stil bij de verschillende fasen van een brand. Bij elke fase wordt er een andere melder aangesproken. Ook heeft het gebruik en de functie van een gebouw invloed op de keuze voor het soort melder.

Rook is lang niet altijd zichtbaar. Als er dan geen rookmelders in het pand hangen, worden mensen verrast door een brand. Zo ook de mensen uit het voorbeeld hierboven. Op het moment dat een brand wél zichtbaar wordt, is er vaak al behoorlijk veel vuur. En dan is er al veel schade verricht. Helaas vallen er hierom ook nog te vaak slachtoffers. Rookmelders kunnen dit voorkomen.

Hangen er wél rookmelders in het pand, dan gaan deze al binnen enkele seconden af bij het ontstaan van rookontwikkeling. Volgens de Brandwondenstichting, hebben de mensen in het pand daarna drie minuten om het pand te verlaten. Hoe sneller er gewaarschuwd wordt, hoe beter.

U weet niet welke brandmelder voor uw pand geschikt is? Download ons gratis e-book en lees alles wat u moet weten over de aanschaf van brandmeldinstallaties. 
 

Verschillende fases van de brand

Een brand kent verschillende fases: de groeifase, brandfase en dooffase. In onderstaande schema ziet u de verhoudingen tussen temparatuur en tijd.

brand groeifase brandfase dooffase.jpg

In welke fase heeft een rookmelder nut? Wanneer de brand in de groeifase zit, zal een rookmelder binnen enkele seconden afgaan. Een niet-gedoofde sigaret in de prullenbak zal bijvoorbeeld al snel opgemerkt worden. Deze fase wordt gekenmerkt door veel rookontwikkeling en een lage temperatuur. Door snel te handelen kunt u voorkomen dat de brand uitbreid. In dit blog staan verschillende tips om uitbreiding van een brand te voorkomen.

In de brandfase hebben rookmelders geen zin. Een ander soort brandmelder, zoals een vlammenmelder, gaat in deze omstandigheden wel af. Deze methode wordt bijvoorbeeld toegepast bij industriebedrijven met vloeistoffen die direct vlam vatten.

Na de brandfase begint de dooffase. De brand heeft zijn hoogtepunt bereikt en neemt in intensiteit af. In deze fase van de brand hebben brandmelders geen zin meer. Het materiaal of object dat in brand stond, is opgebrand.
 

Welke rookmelder past bij uw pand?

Het gebruik en de functie van een gebouw, bepaalt welke rookmelders de juiste keuze zijn. Heeft u een pand met verschillende kleine ruimtes? Of is uw gebouw groot en zijn er grote afstanden te overbruggen?

De reguliere rookmelder of de optische rookmelder bekijkt met behulp van een lichtbron of er rookontwikkeling is. Dit is over het algemeen de meest stabiele melder. Wel is deze melder gevoelig voor stof, rietluis en vocht. Moeten er melders geplaatst worden in een stoffige of vochtige ruimte, dan zijn er alternatieven.

Lineaire rookmelders zijn geschikt voor panden waarin grote afstanden overbrugd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een grote opslaghal met een golvend dak. Door lineaire rookmelders te plaatsen, worden kosten bespaard, zonder dat het ten kosten gaat van de veiligheid.

Heeft u een pand waar het heel erg tocht? Of heeft u veel stof doordat er veel gezaagd en geklust wordt in uw pand? Dan is het goed om een thermische melder te overwegen. Een thermische melder meet op basis van de temperatuur of het temperatuurverschil of er brand is. Deze melder gaat ook pas af in de brandfase, de fase waarin er vlammen zijn.

Wilt u meer meten over de verschillende soorten brand- en rookmelders? We leggen het u uit in ons gratis e-book. Download hem hier!

 New Call-to-action

Deel dit blog: