Blog | Alfagroup

Zo overtuigt u als conciërge het management van uw school

Geschreven door Lucas Doornhein | 03 augustus 2017

Wellicht ben u een conciërge of BHV’er die zegt: “De brandveiligheid van het schoolgebouw is een belangrijk punt. Het management ziet echter niet in dat er veel geld nodig is voor een goede brandveiligheid. Wat moet ik doen om hen te overtuigen?”.

Dit probleem horen we vaker. In dit blog geef ik u een aantal tools waarmee u het management op school kunt overtuigen.

Creëer bewustzijn bij het management

Het management heeft het druk en wil niet te veel lastig gevallen worden. Probeer daarom een kort gesprek in te plannen. Bereid een goede, korte pitch voor om het belang van brandveiligheid duidelijk te maken. Benoem in uw pitch een aantal feiten over de brandveiligheid in het gebouw.

Zo kunt u een voorbeeld geven van een geslaagde thema-avond over brandveiligheid op een andere school. Of benoem enkele risico’s die een brandonveilige school met zich meebrengt. Input voor dit onderdeel vindt u in mijn blog '5 grote risico`s voor scholen'. Ook kunt u actuele cijfers geven over de brandveiligheid op scholen en een link maken met de betekenis voor uw school.

Let op! Bedenk van tevoren met wie u in gesprek gaat en wat deze personen belangrijk vinden. Wees concreet in de korte pitch en maak uw doel snel duidelijk. Bereid ook een aantal voorstellen voor. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van de brandveiligheid in de strategie van de school. Zo blijft het thema up-to-date.

Probeer tot slot ook te achterhalen wat het management belangrijk vindt. Dit kan na het gesprek van pas komen.

Voorzie het management van informatie

Zoals ik al zei, is het management druk en gaan zij zelf niet direct op zoek naar informatie over brandveiligheid. Door in het eerste gesprek te vragen wat het management belangrijk vindt, kunt u hier op inspelen.

Voorzie het management van relevante informatie. Doe dit echter niet iedere dag en stuur de informatie niet om het sturen, maar omdat u het echt belangrijk vindt. Door hen regelmatig te voeden met informatie verdwijnt het onderwerp niet naar de achtergrond en vergroot u de kans op verbetering van de brandveiligheid in uw schoolgebouw.

Met een duidelijke Risico Inventaris en Evaluatie (RI&E) brengt u alle risico’s voor uw school in kaart en geeft u het management handvatten om met de brandveiligheid aan de slag te gaan.

Bent u benieuwd wat u nog meer kunt doen voor een brandveilig schoolpand? Download dan ons GRATIS e-book over brandveiligheid op school.