Blog | Alfagroup

Wat moet ik doen na een inbraak in mijn hotel?

Geschreven door Lucas Doornhein | 06 februari 2017

Een inbraak veroorzaakt veel stress. Personeelsleden zijn geschrokken, gasten vragen wat er aan de hand is en de politie moet gebeld worden. Welke acties moet u ondernemen na een inbraak in uw hotel? En hoe kunt u alles ordelijk laten verlopen zonder imagoschade op te lopen? In deze blog geef ik enkele aanbevelingen die u kunnen helpen na een inbraak.

Na het lezen van de blog weet u welke gegevens u moet verzamelen, wie u moet inlichten en hoe u zich het best kan opstellen richting uw gasten en personeelsleden.

Wat te doen direct na de inbraak

Is er ingebroken? Dan zijn er een paar dingen doe u snel mogelijk moet doen. 

Schakel de politie in

Bel direct naar 0900-8844. Kunnen de daders nog niet ver zijn? Bel dan 112! De daders hebben mogelijk sporen achtergelaten. Deze sporen helpen de politie bij het opsporen van de daders. Zorg ervoor dat niemand op de plaats delict komt, en begin zeker niet met schoonmaken!

Stel de gasten gerust

Iedereen is geschrokken. Blijf zelf zo kalm mogelijk en probeer de rust in het hotel weer terug te laten keren. Laat het afdelingshoofd, of de algemene manager, de gasten op hun gemak stellen. Laat zien dat u adequaat handelt en voorbereid bent op een onverwachte situatie, zoals in dit geval een inbraak. 

Hoe u de politie zo goed mogelijk kunt helpen

U heeft de politie gebeld en die komt er zo spoedig mogelijk aan. Het helpt enorm als u de nodige voorbereiding treft. Zorg dat u zo goed mogelijk op hun vragen kan antwoorden, eventuele ooggetuigen of camerabeelden hebt verzameld en weet wat er gestolen is. Dit is ook een eis van de verzekeraar. U dient na inbraak de schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Verzamel zo snel mogelijk de camerabeelden

Kijk via uw camerasysteem terug of de daders duidelijk in beeld zijn geweest. Verzamel deze gegevens en lever de beelden zo snel mogelijk aan bij de politie. Zij kunnen deze gegevens gebruiken bij het opsporen van de daders. Ook onrechtmatig verkregen beelden kan de politie gebruiken als bewijs, zoals u in dit blog over de privacyregels bij camerabeveiliging kunt lezen.

Zijn er ooggetuigen?

Hotelgasten of personeelsleden hebben soms meer gezien dan u. In veel gevallen zal de politie zelf de ooggetuigen interviewen over het signalement van de dader. Wanneer de politie deze gegevens niet verzamelt, is het aan te bevelen om deze gegevens aan de politie te geven. Dit verhoogt de pakkans enorm. Noteer de contactgegevens van de getuigen zodat de politie eenvoudig contact kan opnemen.

 

Maak een lijst van wat er gestolen is

Controleer welke spullen gestolen zijn. Probeer niets aan te raken als de politie nog niet langs is geweest. Maak vervolgens een lijst met de gestolen goederen of het gestolen geld. De politie zal uiteraard naar deze gegevens vragen, maar het versnelt ook de afhandeling bij de verzekeraar!

Doe aangifte

Bij aangifte zal de politie de daders proberen op te sporen. Hiermee verkleint u de kans dat andere mensen ook slachtoffer worden. Verder zal de verzekeraar alleen bij aangifte uw gestolen spullen vergoeden. 

Informeer uw verzekeraar over de inbraak

Breng de verzekeraar zo snel mogelijk op de hoogte na de inbraak. Stuur de aangifte, die dient als bewijs, bij claimen van de verzekerde schade. Geef uw verzekeraar ook gegevens van uw andere verzekeraars.

Let op! Sommige verzekeraars vergoeden de schade alleen als deze binnen 24 uur gemeld wordt. Raadpleeg hiervoor uw polis. Verder vergoeden verzekeraars alleen als er inbraaksporen zijn. Zorg daarom dat uw personeelsleden altijd alle procedures volgen.

 

Als de rust is weergekeerd na de inbraak

De politie is geweest, de ooggetuigen zijn gehoord en de verzekeraar is ingelicht. U bent tijd en energie kwijt om dit allemaal in goede banen te leiden. Vergeet daarom niet uzelf, personeelsleden of uw gasten de nodige aandacht te geven na de inbraak. 

Maak gebruik van slachtofferhulp

U kunt slachtofferhulp inschakelen voor uzelf, uw personeelsleden of uw gasten. Zij kunnen u helpen op juridisch, praktisch of emotioneel gebied. Toon uw medeleven en stel u begripvol op richting uw collega’s en uw gasten. Laat enkele weken na de inbraak in ieder geval iets van u horen. De klant zal het zeker waarderen dat u hem of haar niet bent vergeten!

Laat uw pand doorlichten om een inbraak in de toekomst te voorkomen!

Laat zien dat u maatregelen gaat nemen om een inbraak in de toekomst te voorkomen. Beveiligingsinstallateurs kunnen uw pand volledig bekijken en u inzicht geven in de veiligheid van uw pand. Zij kijken bijvoorbeeld naar de volgende onderdelen:

  • Hang- en sluitwerk;
  • Camerabeveiliging;
  • Verlichting in en rond het pand;
  • Alarmsysteem;
  • Toegangscontrole systeem.

Functioneren deze onderdelen optimaal? Dan vergroot u het veiligheidsgevoel van uw personeel en uw klanten. Laat een inbreker zien dat u er alles aan doet om hem buiten te houden. Zo zal hij eerder bij uw minder beveiligde buren zijn slag slaan. In deze blog vindt u 10 praktische tips om een inbraak te voorkomen. Deze tips kunt u vandaag nog toepassen en zijn makkelijk uitvoerbaar. Geef een inbreker geen kans!

Bent u benieuwd waar u op moet letten bij de aanschaf van een inbraakalarmsysteem? Download dan ons GRATIS e-book over inbraakalarmsystemen.