Blog

Hoe voorkom ik een inbraak op mijn bedrijf? [10 maatregelen]

inbrekers-125125-edited.jpg

Een inbreker heeft altijd haast. De klus moet zo snel mogelijk geklaard worden om de spanningstijd te verminderen. Daarom moet u er alles aan doen om de inbreker te vertragen. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid wordt 85% van de inbraken gepleegd door gelegenheidsdieven. Het is daarom van belang om ervoor te zorgen dat de inbreker het idee heeft dat hij er te lang over doet. In deze blog geven we u tien tips die u vandaag nog kunt uitvoeren. Deze tips zijn makkelijk uitvoerbaar en veelal gratis. 

TIP 1: Geef alleen bevoegde mensen een sleutel

Zorg ervoor dat alleen de bevoegde personen sleutels in hun bezit hebben. Kader duidelijk af waar mensen al dan niet mogen komen. Een magazijn medewerker, bijvoorbeeld, hoeft u in de meeste gevallen geen toegang te geven tot de kluis. Door een overzicht te maken voor het beheren van de sleutels weet u precies waar uw personeel toegang toe heeft. Hierdoor voorkomt u dat er sleutels zoek raken. Een sleuteloverzicht kan u helpen om het geheel onder controle te houden:

Heeft toegang tot…

Kantoor 1

Kantoor 2

Gespreksruimte

Magazijn2

Werkplaats

Theo

JA

JA  

JA  

JA

JA

Otto

 

 

JA

JA   

 

Kim

JA

JA

JA

 

 

Mark

 

 

 

JA

JA

Heleen

 

JA  

JA

 

 

Maak verder ook afspraken over het afgeven van sleutels aan derde partijen, zoals het schoonmaakbedrijf en leveranciers.

TIP: 2 Doe alle ramen en deuren op slot

Zorg ervoor dat alle deuren en ramen op slot gaan aan het einde van de dag. Laat de collega die het pand als laatste verlaat een sluitronde lopen. Hij of zij controleert dan of alle ramen en deuren dicht zijn, en zo nodig op slot.
Deze collega kan eventueel ook de inbraakinstallatie inschakelen. Wanneer deuren en ramen een magneetcontact hebben, weet de collega zeker dat alle deuren en ramen dicht zitten.

Wat betreft de sloten: maak het de inbreker niet gemakkelijk. Bespreek met een slotenmaker of uw beveiligingsbedrijf wat voor sloten voor uw situatie zijn aan te raden.

TIP 3: Maak van uw bedrijfspand geen etalage voor inbrekers

Leg waardevolle spullen uit het zicht. Wanneer u een dure laptop of duur gereedschap achter het glas legt, is het heel verleidelijk om in te breken. Zorg ervoor dat geld, computers, gereedschap en andere waardevolle zaken niet van buitenaf zichtbaar zijn. Door uw laptop tijdens werktijd vast te leggen kan een insluiper uw spullen niet snel meenemen. Een voorbeeld van een laptopslot vindt u hier.

TIP 4: Laat zien dat de waardevolle spullen van uw bedrijf zijn

Door uw bedrijfslogo of een ander merk op waardevolle spullen te zetten, wordt het verhandelen erg moeilijk. Een inbreker is veel minder geneigd om gereedschap of computers mee te nemen wanneer deze bijna niet verhandelen is. Zorg er daarbij wel voor dat het logo er niet makkelijk af te halen is. U kunt uw laptop bijvoorbeeld laten graveren, etsen of laat iets inbranden in uw gereedschap.

TIP 5: Stel veilige regels op en leef ze na

Spreek samen met de collega’s af hoe u omgaat met bezoekers en leveranciers. Waar mogen bezoekers bijvoorbeeld wel- of niet komen? Stel met elkaar regels op en zorg dat deze nageleefd worden. 
Hetzelfde kan gelden voor eigen personeel in een grotere organisatie. Wanneer u weet wie er binnen zijn, heeft u overzicht in de situatie. U kunt dit organiseren door een aanwezigheidsbord voor de werknemers aan te schaffen en een eventuele gastenlijst voor bezoekers in te stellen. 

Naast de regels is het ook mogelijk om toegangscode te gebruiken. U geeft uw collega’s, bezoekers en leveranciers een pas waarmee ze alleen bij de door u bepaalde plekken kunnen komen.

TIP 6: Geef inbrekers geen ladder

Probeer de opklimmogelijkheden voor inbrekers zoveel mogelijk te beperken. Plaats bijvoorbeeld geen afvalcontainers, pallets en ladders tegen uw pand. Ook hulpmiddelen voor een verbouwing, zoals een stijger, kunnen het voor inbrekers heel makkelijk maken om binnen te komen.

TIP 7: Zorg voor een overzichtelijke omgeving

Door een betegeld pad tussen uw eventuele kantoorpand en eventuele begroeiing aan te brengen, houdt u de omgeving overzichtelijk. Verder kunt u dit realiseren door struiken en bomen laag te houden. Hierdoor voorkomt u dat een inbreker ongestoord zijn gang kan gaan zonder dat het iemand opvalt.

TIP 8: Zet deuren en toegangswegen in het licht

Door de buitenkant van een pand goed te verlichten, beperkt u de tijd van de inbreker. Een inbreker zal geen vijf minuten kunnen uithouden onder een lamp. De kans om betrapt te worden door een voorbijganger is daarvoor veel te groot. Schrikverlichting kan het gevoel van onveiligheid voor de inbreker versterken. Wanneer een lamp plotseling aanspringt, is de kans dat hij vlucht erg groot.

TIP 9: Deel uw pand op in diverse compartimenten

Door uw pand op te delen in diverse compartimenten heeft de inbreker toegang tot een beperkte hoeveelheid materialen. Door bijvoorbeeld de kantoren en verschillende magazijnen apart te vergrendelen, heeft een inbreker veel tijd nodig. Begin in ieder geval met een gewoon slot op tussendeuren. Een andere veelgebruikte optie is het sluiten van deuren met behulp van toegangscodes.

TIP 10: Denk bij elke wijziging na over de inbraakbeveiliging

Helaas gebeurd het te vaak dat bij de uitbreiding of wijziging van de bedrijfsactiviteiten er geen rekening wordt gehouden met de beveiliging. Soms wordt het de inbreker makkelijker gemaakt om binnen te komen via een nieuwe aanbouw. Een wijziging aan het pand betekent vaak ook dat er een deel van de gevel losgehaald moet worden. Hierdoor kunnen inbrekers met weinig moeite hun werk doen. Bespreek een verbouwing daarom altijd met uw beveiligingsbedrijf.

Op zoek naar meer tips over inbraakveiligheid? Lees dan dit e-book over het BORG-certificaat. 

eisen inbraakveilig pand 

Deel dit blog: