Blog

Mag ik iedereen filmen in een openbare ruimte met beveiligingscamera?

iStock_78268403_LARGE.jpg

De laatste jaren zien wij een grote toename in het aantal camerasystemen. Dat is geen vreemde ontwikkeling, aangezien steeds meer bedrijven, scholen en instanties de dupe worden van inbraak of diefstal. 
Nu steeds meer bedrijven gebruik gaan maken van camerabeveiliging, krijgen wij ook steeds meer vragen van (potentiële) klanten over de mogelijkheden op het gebied van camerabeveiliging. 

In deze blogserie wil ik u meenemen langs de de verschillende vragen rondom camerabeveiliging. In deze tweede blog behandel ik de vraag: 'Mag ik iedereen in de openbare ruimte zomaar filmen met een beveiligingscamera?'

Het antwoord is simpel: nee, dat mag niet. 

Er zijn namelijk diverse onderdelen om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een camerasysteem. In het algemeen gelden de regels die ik in deze blog heb beschreven, namelijk:

  • een gerechtvaardigd belang;
  • noodzaak van toezicht;
  • het doorstaan van de privacytoets;
  • informeren van gefilmde personen;
  • een maximale opslagtijd van 4 weken.

Naast deze regels gelden er specifiek voor openbare ruimte nog enkele eisen, deze zijn beschreven in deze publicatie van de Autoriteit Persoonsgegevens. Wanneer aan deze eisen wordt voldaan, is er geen plicht om camerabeveiliging te melden bij een instantie. In het vervolg van mijn blog geef ik een samenvatting.

1. Camerabeveiliging om personen en goederen te beveiligen

Het eerste belangrijke vereiste aan het filmen is het doel. Er is maar één doel dat de middelen heiligt, namelijk: 'Het beveiligen van personen en goederen die aan de verantwoordelijke zijn toevertrouwd'. 

Een bedrijf mag een camera op hangen met het doel om de bedrijfsauto's op de openbare weg te beveiligen. Maar het is niet toegestaan om de camera op te hangen omdat er drugs gedeald wordt op het openbare parkeerterein. In een dergelijk geval valt het onder de openbare orde en is de gemeente verantwoordelijk.

Het gaat er dus om dat u kunt uitleggen dat u verantwoordelijk bent voor de personen en goederen die u beveiligd. 

2. Het filmen van de openbare weg moet onvermijdelijk zijn

Het filmen van de openbare weg moet ook onvermijdelijk zijn. Het filmen van de openbare weg is verboden wanneer u het bij punt 1 beschreven doel ook op een andere manier kunt bereiken.

Een winkelier mag de openbare weg filmen wanneer hij daar mee zijn personeel en werknemers beveiligd. Wanneer de winkelier echter een winkeldief wil pakken, dan is een buitencamera niet geschikt voor dit doel. Een camera in zijn winkel is dan beter passend, omdat dit plaats is waar zijn goederen zijn opgeslagen.

3. Het publiceren van de camerabeelden mag niet zomaar

De  camerabeelden mogen niet zomaar worden gepubliceerd als de personen in beeld een redelijk belang tegen de publicatie hebben. Het 'redelijk belang' is echter een lastige term, er is tot op heden geen juridische duidelijkheid over de grens van dit belang.

Wanneer u met uw camerasysteem een fietsendief in beeld brengt is het niet duidelijk of u de beelden mag publiceren. Het lijkt namelijk alsof de fietsendief een redelijk belang heeft tegen de publicatie. Hiermee kom ik bij het volgende punt: 

De politie gebruikt ook onrechtmatig verkregen beelden

In de praktijk blijkt dat de politie alle beelden gebruikt als bewijs. Ook beelden die niet aan de voorgenoemde vereisten voldoen worden gebruikt in rechtszaken. De rechter oordeelde (bijvoorbeeld in 2014) dat de waarheid belangrijker is dan de wijze waarop het bewijs is verkregen.

Maar dit is geen reden om u niet aan de regels te houden. Het hangt af van de regels in uw gemeente, maar in de meeste gemeenten mag de burgemeester het filmen met een camerasysteem verbieden wanneer met de bovengenoemde vereisten geen rekening is gehouden. 

Wilt u meer weten over een geschikt camerasysteem voor uw organisatie? Download dan ons GRATIS Ebook over camerabeveiliging.

New Call-to-action

Deel dit blog: