Blog

7 tips: Kerst op uw school? Let op de brandveiligheid!

Brandveiligheid-en-kerst-op-school-110689-edited.jpeg

De kerst komt eraan en u wilt de kinderen een plezier doen met mooie slingers, knutselwerkjes en andere versieringen aan de muur. Een leuk idee, maar let u wel op de brandveiligheid?

Ik herinner mij dat wij op school 's avonds 'laat' altijd een kerstviering hadden. Alle ouders mochten mee en de klas zat vol. Er stonden tafels met werkjes en vol trots lieten we aan onze ouders zien wat we hadden gemaakt. Op die leeftijd dacht ik natuurlijk niet aan de gevaren die het niet in acht nemen van de brandveiligheid met zich meebrengt.

Ik wil niet zeker niet zeuren of uw kerststemming verpesten. Ik wil alleen zeker weten dat de kinderen veilig zijn. Tref daarom wat eenvoudige maatregelen om de kerst veilig en gezellig te houden.

1. Veilige kerstversiering

Zorg dat de versieringen minimaal 2 meter boven de tafels met kaarsen hangen. Het beste is om de versieringen aan de muur te hangen in plaats van in de buurt van kaarsen. Let daarbij wel op dat u de versieringen niet voor de noodverlichting, brandblussers of handbrandmelders hangt.

2. De kerstboom op een veilige plek

Staat er een kerstboom in de klas? Geen probleem, maar kies de plaats waar u de boom neerzet zorgvuldig. U kunt de kerstboom het beste in de hoek van het lokaal zetten, zodat deze niet in de weg staat naar een vluchtuitgang. Kijk ook uit met kaarsen in de buurt van de kerstboom.

3. Kijk uit met kaarsen en verlichting

Kaarsen en verlichting dragen bij aan een gezellige kerstsfeer. Zorg ervoor dat kaarsen stevig staan op een onbrandbare ondergrond. Berg bovendien de aansteker veilig op. Wat betreft brandveiligheid is kunstlicht uiteraard het minst gevaarlijk.

4. Houd muziekbladen en programmaboekjes weg bij het vuur

Muziekbladen en programmaboekjes niet gevaarlijk? In eerste instantie niet, maar let er wel op waar u ze opbergt. Door de kaarsjes in de klas staat een muziekblad razendsnel in brand.

Geef de kinderen daarom vooraf instructies voor het opbergen van het muziekblad en instrueer de ouders over het wegleggen van het programmaboekje. Let als leraar of lerares uiteraard ook goed op. 

5. Volle klas tijdens de kerstviering

Nodigt u ouders uit in de klas? Pas op dat het niet te vol wordt in de klas. Als er brand uitbreekt, moet iedereen veilig en op tijd de klas uit kunnen komen. Is de ruimte te klein voor het aantal aanwezige personen? Regel dan een andere plek voor de kerstviering.

6. Plaats tafels en stoelen niet voor nooduitgangen

De klas is prachtig versierd en de ouders kunnen ieder moment binnenkomen. Ineens bedenkt u dat de tafels met werkjes voor een nooduitgang staan. Verplaats snel de tafels, zodat de kerstviering veilig kan beginnen.

Dit is een willekeurig voorbeeld, maar controleer altijd waar u de tafels met knutselwerkjes of koffie plaatst. Dit geldt ook voor de stoelen waar de ouders en kinderen gaan zitten.

7. Brandpreventie: voorbereiding is het halve werk

De kans dat er brand uitbreekt, is op een kerstavond altijd hoger. Neem daarom vooraf maatregelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een brandblusser die gemakkelijk te bereiken is. Ook raden we u aan de ouders te informeren over de brandveiligheidsmaatregelen. Controleer de klas goed na het ophangen van alle versieringen. Wellicht dat deze video van het NOS daarbij helpt.

Wilt u meer weten over brandveiligheid op scholen? Lees dan ons GRATIS e-book over de brandveiligheid op school.

Brandveiligheid Scholen

Deel dit blog: