Blog

Brand op school; bereid u voor op de gevolgen!

Brandstichting-donker-school.jpeg

Het is donker en iedereen slaapt. Een school midden in de woonwijk ligt er verlaten bij. Enkele schimmen schieten door het duister. Na het klotsende geluid van benzine en een klein vlammetje volgt een grote steekvlam. Er klinkt zacht gelach. Daarna verdwijnt het geluid van snelle voetstappen in de duistere nacht.

In 30% van de gevallen ontstaat brand op scholen door brandstichting, volgens het CBS in 2008. Hierdoor ontstaan grote gevolgen voor de school, maar ook voor de kinderen. In dit blog denken we na over brandveiligheid, maar ook over de brandpreventie op uw school.

Brandveiligheid op scholen

In het onderzoek over brandveiligheid op scholen ben ik vooral op zoek naar de vragen die u heeft. Met behulp van input die andere scholen geven en onze eigen expertise hoop ik u te helpen.

De definitie van brandveiligheid op school luidt als volgt: het beheersen van branden of het voorkomen van brandoverslag. Hiervoor is het belangrijk om alle risico's te minimaliseren. Hiervoor stelt u bijvoorbeeld een RI&E op en ook komt de brandweer controleren. Heeft u echter ook wel eens nagedacht over de gevolgen van een brand?

Brandpreventie op scholen

Tijdens mijn onderzoek sprak ik John van Lierop. Hij vertelde mij dat de aandacht voor brandveiligheid goed is, maar dat het ook belangrijk is om naar de gevolgen van brandveiligheid te kijken. Bij brandstichting is het lastig om deze gevolgen te voorkomen, maar u kunt wel maatregelen nemen om brand te voorkomen. Denk aan automatische blussystemen zoals sprinklers. 

Gevolgen brand

In de inleiding van dit blog noemde ik al een voorbeeld van brandstichting. Helaas komen deze gevallen voor en zeker tijdens de jaarwisseling is de kans op brandstichting groot. Met een goede beveiliging rondom uw school kunt u brandstichting voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor hoge hekken en verlichting rondom uw school.  Denk vooraf goed na over de gevolgen van brand zodat u goed kunt anticiperen. 

1. Huisvesting

Brand heeft impact op de kinderen op school. Waar moeten zij de volgende dag naar school? Natuurlijk vinden veel leerlingen enkele dagen vrij fijn, maar dit komt de kinderen niet ten goede. Bedenk om deze reden vooraf een plan voor de opvang van kinderen in een dergelijke situatie. Maak hiervoor bijvoorbeeld ook een communicatieplan.

2. Emotionele gevolgen

Emotionele gevolgen behoren ook tot de gevolgen van brand. Leraren verliezen veel eigendommen en kinderen verliezen hun werkjes en moeten ineens ergens anders naar school. Dit alles heeft veel impact op uw leerkrachten en leerlingen. Lees als voorbeeld van de verschillende gevolgen na brand dit artikel over een school in Barneveld.

3. Materiële gevolgen

Ook materiële schade is een groot gevolg. De school verliest naast het gebouw ook al het materieel dat in het gebouw staat. Gelukkig staat de administratie veelal online waardoor deze niet verloren gaat. Denk vooraf goed na wie verantwoordelijk is voor de kosten.

4. Imagoschade

Dit zal zeker niet het eerste zijn waar u aan denkt, maar uiteindelijk heeft het wel invloed op de keuze van ouders voor uw school. Ouders twijfelen sneller over de veiligheid van uw school en kiezen wellicht eerder voor een andere school.

Bent u op zoek naar meer informatie over de brandveiligheid van de uw school? Download onze checklist en ontvang GRATIS advies.

Brandveilig schoolpand

Deel dit blog: