Blog

De vrijheid van de cliënt en brandveiligheid: hoe gaat dat samen?

Vrijheid-en-brandveiligheid-zorg-568687-edited.jpeg

Een aantal blogs geleden beschreef ik u de start van ons onderzoek naar de brandveiligheid in de zorg. Uit dit onderzoek kwamen verschillende vragen naar voren die ik graag met u behandel. De mensen die wij interviewden, geven praktijkvoorbeelden en mogelijke oplossingen.

In dit blog bespreek ik de mate van vrijheid in combinatie met de brandveiligheid. Het welzijn van de cliënt staat in uw verzorgingshuis op nummer één. Uit ons onderzoek is gebleken dat verschillende zorgorganisaties het welzijn van de cliënt boven de veiligheid stellen. Is dit goed of moet het anders?

Hoe ver mag een zorginstelling gaan om de vrijheid van de cliënt te beperken ten aanzien van de brandveiligheid? Deel uw reactie onder het blog!

Roken en de veiligheid van uw cliënten

Een veelgehoorde vraag is hoe men het rookbeleid moet aanpakken. De ene zorgorganisatie laat roken deels toe en de andere zorginstelling verbiedt het volledig. Wat is volgens u de juiste beslissing?

Risico's van roken in een zorginstelling

Dat roken in een zorginstelling gevaarlijk is, blijkt uit een van de interviews waarin iemand vertelde over een man die op zijn kamer rookte. Met brand als gevolg. Deze man heeft de brand niet overleefd. Dit geeft aan dat maatregelen noodzakelijk zijn.

De discussie stopt niet bij het verbieden van roken. Het beperkt namelijk de vrijheid van uw bewoner en de familie is het daar niet altijd mee eens. Verder zijn er ook bewoners die stiekem toch gaan roken. Hoe treedt u daar tegen op?

Ook voor de verzorgers is het een lastig probleem. Met boos worden, lost men niets op, maar toestaan is vanuit het veiligheidsperspectief ook geen optie.

Rookbeleid

Op de website van de Rijksoverheid staan een ontwikkelingsplan en implementatieplan om u te helpen bij het maken van een rookbeleid. Deze plannen behandelen zaken als: "Een bejaarde bewoner die al zijn hele leven rookt, mag je zijn sigaret niet afpakken." Dit plan gaat door op het verplichte rookbeleid uit de tabakswet. Ik raad u zeker aan om dit aanbevolen rapport te lezen, omdat het vol staat met waardevolle tips.

Brandveiligheid op de gang en in huis

De bewoner wil zich thuis voelen en neemt daarom eigen meubels mee en versiert de wanden. Met een verjaardag wordt ook de gang versierd. Dit brengt echter wel enkele brandveiligheidsrisico's met zich mee. Hoe gaat u daar mee om?

Brandveilige versieringen

Versieringen hoeven geen gevaren met zich mee te brengen als u er bewust mee omgaat. Instrueer uw medewerkers hoe zij moeten omgaan met deze brandveiligheidsrisico’s voor de zorginstelling.

In een van onze interviews gaf iemand een mooi voorbeeld waarbij een medewerkster wel rekening hield met de brandveiligheid. Zo wilden een aantal bewoners de hal versieren waar de vluchtroute door loopt. De medewerkster deed direct navraag over hoe dit brandveilig kon. Uiteindelijk zijn er in overleg op een brandveilige manier versieringen opgehangen.

De brandveiligheid van de gang bepaalt de vrijheid van bewoners, want niet alles is toegestaan. Verbiedt u alle versieringen, laat u alle versieringen toe of gaat u in gesprek met de bewoners voor een brandveilige oplossing? Deze laatste optie kost tijd en bovendien zal u cliënten soms teleurstellen. Welke optie kiest u?

Brandveilige meubels

Risico's met betrekking op meubels waar de geïnterviewden mee te maken hebben, hebben vooral te maken met (lees)lampen die tegen het gordijn staan, eigen meubels en ongeaarde verlengsnoeren.

Er zijn veel mogelijkheden om de risico's te minimaliseren. Zo kunt u verlengsnoeren verwisselen, kamers controleren op gevaarlijke situaties (zoals een lamp tegen het gordijn) of brandvertragende meubels plaatsen. En zo zijn er nog veel meer brandveilige maatregelen.

Dit beperkt de vrijheid van de cliënt echter ontzettend. Welke maatregelen neemt u voor een brandveilige zorginstelling?

Conclusie

Dit blog vertelt u niet letterlijk hoe u een brandveilige zorginstelling creëert, maar geeft u handvatten om ermee aan de slag te gaan. Ik ben vooral benieuwd naar uw reactie. Afsluitend wil ik eindigen met de vraag waar ik mee begon: hoe ver mag een zorginstelling gaan om de vrijheid van de cliënt te beperken ten aanzien van de brandveiligheid? En welke voorbeelden komt u in praktijk tegen?

Deel uw reactie onder dit blog. Wilt u meer weten over brandveiligheid in de zorg? Lees dan ons GRATIS e-book!

brandveilige zorginstelling brandveiligheid

Deel dit blog: