Blog

Hoe betrek ik personeel bij de brandveiligheid in de zorg?

Portrait of a friendly female african american doctor and team in bright modern office.jpeg

Chaos, paniek en miscommunicatie. Mensen die door elkaar rennen, lichamelijk beperkten die angstig wachten op hulp, verpleegsters die niet weten wie ze eerst moeten helpen. Zou het uw zorginstelling in geval van brand zo vergaan?

Deze chaos en paniek wilt u natuurlijk voorkomen. Daarom is het essentieel om uw personeel of collega`s bij de brandveiligheid van uw pand te betrekken. In dit blog ga ik in op 4 aspecten omtrent brandveiligheid die belangrijk zijn voor uw personeel:

  • Voldoende BHV`ers: bied een BHV-cursus aan
  • Voorlichting brandveiligheidsmaatregelen
  • Met elkaar voor brandveiligheid in de zorg
  • Procedures voor brandveiligheid

Voldoende BHV`ers: bied een BHV-cursus aan

Als de risico’s niet duidelijk zijn, snappen uw collega’s de urgentie van brandveiligheid ook niet. Daarom is het belangrijk uw collega’s voor te lichten over de risico’s omtrent brand. Er zijn afschuwelijke voorbeelden van zorginstellingen waar brand fataal is geworden. Zorg daarom dat er voldoende BHV’ers binnen uw zorginstelling aanwezig zijn.

Wanneer we de wet- en regelgeving erbij pakken, komen we tot de conclusie dat een middelgrote zorginstelling tussen de 3 en 25 BHV’ers in dienst moet hebben. Bereken dus goed hoeveel BHV’ers uw instelling nodig heeft. Door de hulp van een expert in te schakelen (die geen financieel belang heeft bij meer BHV’ers), weet u zeker dat u over een veilig aantal BHV’ers beschikt.

Voorlichting brandveiligheidsmaatregelen

Voor de overige collega's (de niet-bhv'ers) is een verkorte BHV-training aan te raden. In een dergelijke training - die door u of een externe cursusleider wordt gegeven - moet worden uitgelegd hoe de collega's in geval van brand moeten handelen en worden de volgende aspecten besproken:

  • Maak kenbaar waar de handbrandmelders hangen
  • Laat alle nooduitgangen en vluchtwegen op de betreffende afdeling zien
  • Laat zien waar blus- en reddingsmiddelen zich bevinden en zorg dat u weet hoe u ze moet gebruiken
  • Leg de verschillende alarmerings- en ontruimingsprocedures uit
  • Maak duidelijk dat de eigen veiligheid het belangrijkst is
  • Neem de mate van zelfredzaamheid bij de cliënten door met uw collega`s
  • Leg uit dat uw collega's de cliënten na de ontruiming goed in de gaten moeten houden om te voorkomen dat ze terug naar binnen gaan

Met elkaar voor brandveiligheid in de zorg

Uw collega’s hebben belang bij de brandveiligheid van de cliënten - en natuurlijk bij hun eigen veiligheid. Betrek hen daarom bij de afwegingen die gemaakt moeten worden. Wanneer uw collega’s altijd een stoel tussen de deur zetten (in een brandwerende scheiding), bent u genoodzaakt de deur dicht te schroeven. Maar misschien helpt het ook al om dit een keer ter sprake te brengen in een werkoverleg. Probeer met elkaar naar creatieve oplossingen te zoeken die voor iedereen aanvaardbaar zijn. Kies er bijvoorbeeld voor om kleefmagneten te gebruiken, zodat de deur alleen dichtvalt bij een brandalarm.

Procedures voor brandveiligheid

In geval van brand moeten uw collega’s handelen op de automatische piloot. Stress kan ervoor zorgen dat dit niet eenvoudig is, maar procedures kunnen dit gemakkelijker maken. Deze moeten natuurlijk wel meer dan één keer per jaar geoefend worden. Leg de procedures vast in uw ontruimingsplan en zorg dat al uw collega’s hiervan op de hoogte zijn.

Wilt u meer weten over brandveiligheid in de zorg? Download dan ons gratis e-book, want een brandveilige zorginstelling is van levensbelang!

brandveilige zorginstelling brandveiligheid

Deel dit blog: