Blog

Hoe maak ik het management van het theater bewust van het belang van brandveiligheid?

management-van-theater-bewust-brandveilig-395526-edited.jpg

Het is 8 december 1881. In het Ringtheater in Wenen vindt die avond de voorstelling ‘Hoffmans Erzählungen’ van Jacques Offenbach plaats. Het theater is gevuld en de voorstelling kan beginnen…

Maar dan is er ineens een vlam en vliegt de gehele lichtinstallatie op het podium in brand. Er klinkt gegil, er ontstaat paniek en iedereen probeert zo snel mogelijk de uitgang te bereiken. De indringende geur van vuur en de rook die is ontstaan, maken het lastig om adem te halen. 

Door de brand is de gastoevoer naar alle andere lampen afgesloten. Niemand ziet een hand voor ogen, terwijl de brand zich steeds verder verspreidt. Na de ramp wordt het uiteindelijke dodenaantal geschat op 600 (lees hier het artikel over de brand).

Dit verhaal is waargebeurd en beschrijft de vernietigende kracht van brand. Natuurlijk heeft uw theater brandveiligheidsmaatregelen genomen. Maar bent u van mening dat het management er nog meer aandacht aan moet besteden? Weet u alleen niet hoe? Lees dan dit blog, waarin ik u enkele tips geef om het management bewust te maken van het belang van brandveiligheid.

Feiten over brandveiligheid

Bedenk vooraf goed wat u tegen het management wilt zeggen. Het management gaat niet overstag met een 'slecht gevoel' over de huidige brandveiligheid. Presenteer harde feiten. Wilt u iets doen aan het aantal onnodige meldingen? Benoem dan cijfers die het CBS of de brandweer hierover vrij heeft gegeven. Denk ook aan eisen die de wet stelt. Inventariseer aan welke eisen uw eigen theater wel en niet voldoet, zodat u deze gegevens aan het management kunt voorleggen.

Draag innovatieve oplossingen aan

Houd uw ogen en oren open en stel het management vragen. Probeer te achterhalen waarom er niets (of zo min mogelijk) aan de brandveiligheid van het theater wordt gedaan. Deze redenen kunt u met innovatieve oplossingen proberen weg te nemen. Hiervoor kunt u contact opnemen met verschillende beveiligingsleveranciers.

Denk bij innovatieve oplossen bijvoorbeeld aan een oplossing voor kunstmatige rook. Dit probleem kunt u eenvoudig oplossen met de innovatieve smart-4-brandmelder. Hier heb ik meer over uitgelegd in het blog over de smart-4-melder.

Benoem de risico's

Het is wellicht niet wat het management graag hoort, maar het is een feit dat ook bij een theater een risico op brand aanwezig is. Daarom is het belangrijk dat het management zich bewust is van de verschillende risico's. Denk alleen al aan alle bezoekers, het personeel en de financiële schade. Deze risico's wilt u natuurlijk minimaliseren! Benoem daarom ook voorbeelden van theaters waar het mis is gegaan en op welke manier men daar is omgegaan met de brandveiligheid na afloop van de brand.

Informatie voor het management

Het management zal niet direct na uw presentatie een beslissing nemen over de aanpak van de brandveiligheid. Om te voorkomen dat het onderwerp opnieuw naar de achtergrond verdwijnt, kunt u het management regelmatig voorzien van nieuwe informatie. Voorkom hierbij dat u het management spamt. De informatie die u geeft, moet relevant en waardevol zijn.

Zo kunt u het management bijvoorbeeld op de hoogte brengen van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van brandveiligheid in de theaterbranche. Ook kunt u een RI&E (Risico-Inventaris en Evaluatie) maken om inzicht te krijgen in de risico's voor uw theater. Op deze manier voorziet u het managementteam van handvatten waar het mee aan de slag kan.

Wees creatief met brandveiligheid

Het nemen van goede brandveiligheidsmaatregelen is wettelijk verplicht. Maar u hoeft de noodzaak niet saai te presenteren. Wees creatief en bedenk ideeën om brandveiligheid leuker te maken. Een voorbeeld: Yvonne van den Eerenbeemt heeft een voorstelling gemaakt over het brandalarm. Een bijzonder leuk idee dat bij veel theaters in de smaak is gevallen. Wie weet slaat uw idee ook zo goed aan!

Wilt u meer weten over de wet en normen rondom een brandmeldinstallatie? Download dan ons GRATIS e-book over het aanschaffen van een brandmeldinstallatie.

New Call-to-action

 

Deel dit blog: