Blog

Hoe werkt het jaarlijks onderhoud aan uw blusmiddelen?

jaarlijks onderhoud blusmiddelen.jpegOnderhoud aan uw blusmiddelen vindt elk jaar weer plaats. En of het nou gaat om schuimblussers, CO2-blussers of blussers met haspel, onze onderhoudsdeskundige controleert elk blusmiddel! Dat is niet gek, omdat u altijd moet kunnen vertrouwen op al uw blusmiddelen. 

Een REOB gecertificeerd onderhoudsdeskundige mag het jaarlijks onderhoud aan uw blusmiddelen uitvoeren. REOB staat voor Regeling Erkende Onderhoudsbedrijven Brandbeveiliging. Zo weet u zeker dat uw blusmiddelen door een deskundige controleur en volgens de gestelde normen worden gecontroleerd. Maar hoe verloopt het onderhoud van de blusmiddelen? In dit blog leg ik het uit aan de hand van vier onderdelen:

  • Voorbereiding onderhoud;
  • Onderhoud blusmiddelen;
  • Controle blusmiddelen;
  • Afronding onderhoud blusmiddelen.

1. Voorbereiding onderhoud

Net als bij het onderhoud van uw brandmeldinstallatie, spreken we ruim van tevoren een datum met u af voor het onderhoud van uw blusmiddelen. 

Eigenlijk kunt u niks voorbereiden voor het onderhoudsmoment. Dat klinkt u vast als muziek in de oren! We zouden het wel fijn vinden als u aanwezig bent, zodat wij een aanspreekpunt hebben voor vragen.

2. Onderhoud blusmiddelen

Bij aankomst spreken wij u kort over de werkzaamheden die wij zullen verrichten tijdens het onderhoud van de blusmiddelen. Ook vragen wij of er nog wijzigingen in het pand zijn. Vervolgens gaan wij aan de slag.

Goed nieuws! U zult, in tegenstelling tot bij het onderhoud van de brandmeldinstallatie, geen overlast ervaren. Geen geluiden, zoemers of deuren die open of dicht gaan. Tijdens het onderhoud van de blusmiddelen rollen we alleen alle brandslanghaspels helemaal uit. Als het goed is, zult u ook daar geen hinder van hebben.

Het is goed mogelijk dat wij bepaalde onderdelen van de blusmiddelen moeten vervangen. Dit doen wij uiteraard pas na uw toestemming.

3. Controle blusmiddelen

Hoe vaak uw blusmiddelen moeten worden gecontroleerd, is niet altijd duidelijk. De Nederlandse wet en de NEN-normering spreken elkaar namelijk tegen. Volgens de Nederlandse wet is een tweejaarlijkse controle voldoende. Daarentegen moeten volgens verschillende normen blusmiddelen minimaal één keer per jaar onderhouden worden. 

Hoewel een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt ook volstaat, adviseren wij u uw blusmiddelen jaarlijks te laten controleren. Besef dat het hier niet alleen om uw eigen veiligheid gaat, maar om de veiligheid van alle gebruikers van het gebouw. 

Een gemiddelde controle duurt 10 minuten per blusmiddel. Bij een CO2-blusser duurt het onderhoud langer dan bij een schuimblusser. Dit komt omdat we bij een schuimblusser alleen naar de druk, die op de blusser staat, kijken. Bij een CO2-blusser moet de onderhoudsdeskundige de blusser helemaal uit elkaar halen. Bij brandslanghaspels rolt de onderhoudsdeskundige het haspel helemaal uit. Kortom, hoe lang de controleur bezig is, verschilt per blusser.

Over het algemeen komt onze onderhoudsdeskundige maar weinig kapotte blusmiddelen tegen. De blusmiddelen die wij vervangen zijn meestal over de datum (na 5-15 jaar) of gebruikt.

4. Afronding onderhoud blusmiddelen

Na het onderhoud van de blusmiddelen plakt de onderhoudsdeskundige een sticker op het blusmiddel, waarop staat dat het blusmiddel gecontroleerd is.

Ook maakt onze onderhoudsdeskundige een lijst met goedgekeurde en afgekeurde blusmiddelen. Deze lijst ontvangt u van ons per e-mail en moet u zelf toevoegen aan uw veiligheidslogboek.

Mochten er blusmiddelen afgekeurd zijn, dan krijgt u van ons een vrijblijvende offerte om de blusmiddelen te vervangen. 

Bent u na dit blog nieuwsgierig naar onze prijzen voor het onderhoud van blusmiddelen? Klik dan snel op de onderstaande link!

New Call-to-action

Deel dit blog: