Blog

Zo zorgt u na de zomervakantie voor een veilige school

brandveilige school.jpeg

We weten allemaal dat brandveiligheid op scholen ontzettend belangrijk is. U draagt als directeur of bestuurder verantwoordelijkheid voor de kinderen en docenten. Gelukkig zijn alle docenten na de zomervakantie weer helemaal opgeladen en hebben ze nieuwe energie om zich te verdiepen in nieuwe onderwerpen. Voor u een mooie gelegenheid om brandveiligheid weer eens bij hen onder de aandacht te brengen!

Omdat er veel onduidelijkheid ontstaat over de maatregelen die u kunt nemen, heb ik dit blog geschreven. In dit blog noem ik een aantal maatregelen waar u mee aan de slag kunt.

  > > Wilt u dieper in de materie duiken? Download dan ons e-book over brandveiligheid op scholen.

Plaats brandmelders om een brand snel te ontdekken

In geval van brand zal de rookmelder in alarm gaan of kan iemand een handbrandmelder indrukken. Het alarm zal afgaan, zodat de ontruiming kan plaatsvinden.

De wet stelt een aantal eisen aan het plaatsen van een handbrandmelder:

  • De handbrandmelder moet zichtbaar zijn;
  • De handbrandmelder dient op een hoogte tussen 0,9 meter en 1,5 meter te worden aangebracht;
  • De handbrandmelder dient in een verkeersruimte te worden geplaatst;
  • De handbrandmelder dient binnen twee meter van een brandhaspelslang te hangen.

Voor u is vooral de zichtbaarheid van de handbrandmelders van belang. Bij de andere drie eisen krijgt u hulp van de beveiligingsleverancier. Het is geen probleem dat aan de wanden in de gang werkstukken van leerlingen hangen, zolang deze de brandmelders niet bedekken. Indien nodig kunt u een bordje met een pictogram plaatsen om de plaats van de handmelder te verduidelijken.

Naast rookmelders en handbrandmelders bestaan er nog een aantal andere brandmelders. Meer over deze melders leest u in dit blog.

Wilt u met ons sparren over brandveiligheids maatregelen voor uw school? Vraag dan hier geheel vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Zorg voor brandvertragende maatregelen

Als er onverhoopt toch brand uitbreekt, wilt u slachtoffers voorkomen. Met behulp van brandvertragende maatregelen kunt u 'tijd rekken' voor de aanwezigen in het gebouw. Een aantal opties: 

Deuren dicht laten vallen (in brandwerende scheidingen)

Deuren houden brand tijdelijk tegen. Wanneer deze deuren tijdens een brandalarm automatisch dichtvallen, hebben uw leerlingen en docenten meer tijd om te vluchten. Daarnaast kunnen de scheidingen de schade beperken.

Gebruik sprinklers

Een andere optie is het plaatsen van sprinklers. Hier wordt met name in zorginstellingen gebruik van gemaakt. Een sprinkler sproeit water zodra de tempratuur oploopt en kan een brand direct blussen wanneer de brand nog klein is. Een voorbeeld van een sprinkler ziet u in deze video

Brandvertragend plafond en brandvertragende meubelen

Tot slot kunt u kiezen voor een brandvertragend plafond en brandvertragende meubelen, waardoor de brand niet zo snel om zich heen kan grijpen en u meer vluchttijd heeft.

Bent u benieuwd welke maatregelen u kunt nemen om de brandveiligheid van uw school te optimaliseren? Download dan ons GRATIS e-book en leer meer over de verschillende soorten brandalarmen.

Brandveiligheid Scholen

Deel dit blog: