Blog

Moet ik iedere zorgverlener een BHV-cursus aanbieden?

BHV-voor-iedereen?-486990-edited.jpegHet aantal BHV'ers is voor veel zorginstellingen lastig te bepalen. Naast de grootte van het gebouw en het aantal aanwezigen heeft u ook te maken met minder voorspelbare aspecten, zoals ziekte, vakanties en werknemers die ontslag indienen. Hierover kunt u meer lezen op deze website over de eisen van de voldoende BHV'ers.

In dit blog ga ik niet direct in op het minimaal aantal verplichte BHV'ers. Uit ons onderzoek kwam namelijk een andere vraag naar voren: moet iedere zorgverlener een BHV-cursus volgen? Dit brengt natuurlijk kosten met zich mee, uitgedrukt in geld en tijd. Ik bespreek kort de onderwerpen rond dit thema uit ons onderzoek.

Onderbezetting

In het blog over een veilige zorginstelling in de nacht ben ik al ingegaan op de onderbezetting. Dit kan een reden zijn om iedere zorgverlener een BHV-opleiding aan te bieden. Bijna iedereen draait weleens nachtdiensten. Door de lage bezetting en het feit dat veel zorgverleners nachtdiensten draaien, is een BHV-diploma een vereiste.

Vakanties, ziekte en ontslag

Onder andere vakanties, ziekte en ontslag kunnen ertoe leiden dat iemand voor langere of kortere tijd niet aanwezig is. In dat geval is het van belang dat anderen de BHV-taken kunnen overnemen. Zeker wanneer er onverhoopt meerdere mensen uitvallen.

Ontruimingsoefening

Uit een interview blijkt dat een ontruimingsoefening lastig uit te voeren is, omdat de BHV'er de afdeling niet kan verlaten. Natuurlijk zal de zorgverlener in geval van echte nood wel te hulp schieten. Maar wanneer deze situatie leidt tot het niet uitvoeren van een ontruimingsoefening is het aan te raden meer zorgverleners aan te nemen of iedere zorgverlener een BHV-cursus aan te bieden.

Kosten BHV-Cursus

De drie koppen hierboven pleiten voor meer BHV'ers in een zorgorganisatie. Maar dit kost tijd en geld. Vooral tijd is een lastig thema. We kunnen niet meer tijd maken en veel zorgverleners lopen al op hun tenen. Een mogelijkheid is om zelf BHV-trainingen te geven of om online trainingen te geven. Maar ook dit kost tijd. Is het daarom wel haalbaar om iedereen een BHV-training aan te bieden?

Uit gesprekken met enkele zorginstellingen blijkt dat het in sommige organisaties al wel gebeurt. Dit betekent niet direct dat dit voor uw organisatie ook haalbaar is. Wel raad ik u aan om in ieder geval over meer BHV-trainingen na te denken.

Vast personeel en vrijwilligers

In het vorige kopje noemde ik 'iedereen'. Hiermee bedoel ik alle gediplomeerde zorgverleners met een contract. Zo krijgen in diverse instellingen medewerkers met niveau 3, 4 of hoger een BHV-cursus. In uw zorginstelling lopen vast ook vrijwilligers rond die de cliënten met alle liefde helpen. Wat vindt u; moet de vrijwilliger ook een BHV-cursus aageboden krijgen of is dit niet haalbaar?

Een basishulpverlener

Een tussenoplossing is de basishulpverlener: dit is geen BHV'er (bedijfshulpverlener), maar deze persoon is er alleen om te helpen bij het ontruimen in geval van brand. Dit heb ik in een eerdere blog al uitgelegd. U leert de zorgverlener met name de basisprincipes van de hulpverlening om snel en goed te kunnen ontruimen. Deze cursus is minder uitgebreid en kost daardoor minder tijd en geld. Is het een optie om deze aan uw medewerkers aan te bieden?

Conclusie: BHV voor iedereen?

Zou iedereen een BHV-training, of alleen een training basishulpverlener moeten krijgen? Ik kan dit niet voor uw organisatie beslissen. Wat ik u wel wil meegeven, is dat uit veel gesprekken tijdens ons onderzoek naar voren is gekomen dat een groot deel van de zorginstellingen een BHV-training aan hun volledige organisatie aanbiedt.

BHV is van levensbelang. Net als de brandveiligheid van uw zorginstelling. Lees meer over de veiligheid voor uw zorginstelling in ons GRATIS e-book.

brandveilige zorginstelling brandveiligheid

Deel dit blog: