Blog

Ontruimingsoefening in de zorg; waar moet ik op letten?

ontruimingsoefening-in-de-zorg-320580-edited.jpeg

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Daar komt het op neer bij ontruimingsoefeningen. In theorie is een ontruimingsoefening eenvoudig, maar in de praktijk loopt u altijd tegen problemen aan. Door veel te oefenen kunt u deze problemen wegnemen en is iedereen goed voorbereid op een echte brand.

In dit blog ga ik in op uitdagingen die kunnen ontstaan tijdens ontruimingsoefeningen. Daarnaast bespreek ik verschillende manieren om een ontruimingsoefening uit te voeren en wil ik u tot slot een aantal tips geven ter voorbereiding op een ontruimingsoefening.

Ontruimingsoefening

Hoe zou u een ontruimingsoefening aanpakken? Denk eerst eens over deze vraag na. Wellicht komen er al hele goede ideeën in u op. Zo is er een methode om ontruimingsoefeningen digitaal te oefenen die effectief blijkt te zijn. Ook kunt u een table-top oefening doen met uw medewerkers en een ontruimingsdeskundige. Op deze manier kunnen medewerkers input geven en worden eventuele knelpunten in kaart gebracht.

Ontruimingsoefeningen in de praktijk oefenen blijft echter noodzakelijk. Ik las onlangs ergens dat veel mensen in geval van brand de normale in- en uitgang nemen om te ontruimen. Dit is niet de bedoeling. Ontruimingsoefeningen zorgen ervoor dat u en uw medewerkers vertrouwd raken met de daarvoor bedoelde nooduitgangen.

Bovendien geeft een echte ontruimingsoefening weer waar de knelpunten liggen. Door vaak te oefenen en te evalueren, voorkomt u deze knelpunten. Verder raken bewoners vertrouwd met de ontruimingsprocedure, waardoor ze minder snel in paniek zullen raken tijdens een echte brand.

Vindt u het lastig om de gehele zorginstelling regelmatig te ontruimen? Kies dan in ieder geval voor de digitale manier en de table-top ontruimingsoefening. U kunt er ook voor kiezen om regelmatig een deel van de zorginstelling te ontruimen, bijvoorbeeld twee afdelingen per oefening. Begin met het maken van een ontruimingsplan en houd vooral het doel voor ogen. Ontruimingsoefeningen minimaliseren de kans op slachtoffers tijdens brand!

Communicatie over ontruimingsoefeningen

Communicatie: ook een belangrijk punt. Laatst las ik een blog van een verpleegkundige over ontruimingsoefeningen in de zorg, waarbij BHV'ers gebruikmaken van portofoons om met elkaar te communiceren:

‘’Maar praten door een portofoon valt niet mee. Heb je de juiste zender, het juiste volume, de juiste knop, het juiste moment? Spreek je de juiste zin? Dat komt nogal precies.’’

Vooral de eerste keer is het een echte uitdaging. Toch is er maar één manier om dit echt te leren: door veel te oefenen kunt u resultaat behalen!

Door veel te oefenen, raakt u beter op elkaar ingespeeld en zal het proces steeds sneller verlopen. Twee keer per maand oefenen is zeker aan te raden om alert te blijven (dit kan ook een rollenspel zonder cliënten zijn).

Tips bij ontruimingsoefeningen in de zorg

  • Volg de alarmerings- en ontruimingsprocedure (die beschreven staat in het ontruimingsplan);
  • Oefen - indien mogelijk - ook met de cliënten, zodat ze vertrouwd zijn met het ontruimingsplan;
  • Iedereen kent de verschillende vluchtroutes;
  • Laat nooit een groep alleen op de verzamelplaats achter;
  • Controleer alle toiletten, kasten en dergelijke op achterblijvers;
  • Laat alle bedrijfshulpverleners precies weten wat ze waar en wanneer moeten doen;
  • Blijf als personeel kalm en begeleid de cliënten zo rustig en duidelijk mogelijk;
  • Gebruik evacuatiematrassen om niet-zelfredzame bewoners of patiënten eenvoudig in veiligheid te brengen;
  • Maak gebruik van portofoons;
  • Film de ontruimingsoefening, zodat u deze gemakkelijk kunt evalueren zonder iets over het hoofd te zien.

Wilt u meer informatie over brandveiligheid in de zorg? Download dan ons GRATIS e-book!

brandveilige zorginstelling brandveiligheid

Deel dit blog: