Blog

Wat is een SKG slot en wat betekent het voor mijn bedrijf?

SKG-inbraakveiligheid-sloten-357887-edited.jpeg

Het SKG slot is een keurmerk voor de inbraakwerendheid van het hang- en sluitwerk voor uw huis of bedrijf. Op dit moment drie verschillende classificaties die met sterren worden aangeduid. Hoe meer sterren, hoe hoger de inbraakwerendheid van het hang- en sluitwerk.

Tot zover de definitie, een groot aantal bedrijven krijgt te maken met een inbraakpoging. In veel gevallen zijn het gelegenheidsdieven die kleine, dure producten meenemen.  Naast de hinder van gestolen goederen en bedrijfsadministratie leidt een inbraak ook tot emotionele schade voor de ondernemer. Dit willen we graag voorkomen.

In dit blog behandel ik een onderwerp dat ook al kort aan bod kwam in een ander blog. In het blog ging het over de NEN-5096, de norm die het SKG-keurmerk voorschrijft. In dit blog ga ik in op het SKG, eisen van verzekeraars en de drie classificaties (beschreven als sterren) die het SKG-Keurmerk aanbrengt.

Tip: wanneer u alleen voldoet aan het SGK-Keurmerk bent u nog niet inbraakveilig. Neem daarvoor ook de andere beveiligingsaspecten mee die ik in dit blog beschreven heb.

Organisatie SKG-Keurmerk

De organisatie SKG-Keurmerk is een onafhankelijke organisatie die de inbraakwerendheid van uw hang- en sluitwerk controleert. De organisatie opereert internationaal en bestaat al sinds 1993. Om de ontwikkelingen voor te blijven test SKG sloten regelmatig. Bekijk hier een voorbeeld.

Eisen verzekeraar

De verzekeraar stelt eisen aan de hand van de risico's die u loopt. Een eis kan bijvoorbeeld een 2-sterren SKG slot zijn. Door de eisen aan de risico's te verbinden, is een speciaal model gemaakt. Dit model wordt de VRKI genoemd. In dit model staat ook iets beschreven over de inbraakwerendheid van sloten. Hierover staat meer in dit blog over de verbeterde VRKI.

De tekens van het SKG-Keurmerk

Het SKG-Keurmerk kent op dit moment drie verschillende classificaties die met sterren worden aangeduid. Hoe meer sterren, hoe hoger de inbraakwerendheid van het hang- en sluitwerk. Daarnaast bestaat er sinds 2010 een SKG-vinkje en staat er een ®- teken op het slot.

1 ster: Normaal inbraakwerend

Voor bedrijven die een laag tot gemiddeld risico lopen, is 1 ster vaak voldoende. Deze ster wordt toegekend aan hang- en sluitwerk dat beveiligd is voor eenvoudig inbrekersmateriaal, zoals een schroevendraaier of breekijzer. 1 ster betekent een inbraakwerendheid van drie minuten.

2 sterren: Sterk inbraakwerend

2 sterren zijn voor bedrijven die een gemiddeld tot hoger risico lopen. Deze classificatie is bedoeld om inbrekers met een uitgebreide inbrekersuitrusting tegen te houden. Sloten met deze classificatie zijn 3 tot 5 minuten veilig voor inbrekers.

3 sterren: Extra sterk inbraakwerend

Dit is de hoogste classificatie die het SKG biedt en is bedoeld voor bedrijven die een hoog risico lopen. Natuurlijk kan een bedrijf met minder risico deze graad van inbraakwerendheid ook aanschaffen. Deze classificatie moet inbrekers minimaal 5 minuten tegenhouden. Bij deze beveiliging wordt er opgelet dat de sloten de zware middelen die inbrekers inzetten, aankunnen.

Het SKG vinkje

Sinds 2010 is SKG voorzien van een vinkje. Dit houdt in dat producten inbraakwerend zijn, maar niet afsluitbaar. De producten zijn in dat geval aanvullend voor de veiligheid en hoeven niet volwaardig te voldoen aan de veiligheid.

® - teken

Op het inbraakwerend slot staat vaak ook een ®-teken. Dit teken laat zien dat het product voldoet aan de laatste voorschriften. Dit kan een inbreker altijd afschrikken. U denkt wellicht dat het slechts een paar minuten vertraging oplevert, maar voor een inbreker lijken deze minuten oneindig te duren.

Ik heb u kort iets meer verteld over het SKG-keurmerk. Wilt u weten aan welke classificatie uw bedrijf moet voldoen? Download dan ons GRATIS e-book.

eisen inbraakveilig pand

Deel dit blog: