Blog

Brandmeldinstallatie nodig? Let op deze 9 onderdelen en kies de beste installateur!

handbrandmelder.jpg

Veiligheid staat bij u hoog in het vaandel. Daarom wilt u een passende brandmeldinstallatie aanschaffen. Ook wilt u deze door een vakkundig beveiligingsbedrijf laten installeren. Het vinden van de meest geschikte brandmeldinstallatie en de juiste installateur, kan een hele klus zijn! En toch is het belangrijk dat u met de juiste partij in zee gaat. Jaarlijks vallen er nog steeds slachtoffers door brand. Samen met u, willen wij dit voorkomen!

Wij helpen u graag in uw zoektocht naar een passende brandmeldinstallatie en geschikte installateur. Daarom attenderen wij u op negen belangrijke onderwerpen! Bespreek deze onderwerpen met uw beveiligingsbedrijf of let erop in de offertes.

1. Gecertificeerd beveiligingsbedrijf

Een beveiligingsbedrijf hoeft niet gecertificeerd te zijn. Toch is dit wel een pluspunt, omdat u daardoor verzekerd bent van de vakkundigheid van uw beveiligingsbedrijf. Want, een gecertificeerd bedrijf ben je niet zomaar!

Ook zullen de kosten van de inspectie lager uitvallen, omdat het beveiligingsbedrijf de brandmeldinstallatie gecertificeerd kan opleveren. 

2. Inspectiecertificaat

De gebruikersfunctie van uw pand bepaalt of een inspectiecertificaat verplicht is. U kunt dit zelf controleren door te kijken naar de laatste kolom in het bouwbesluit van 2012 bijlage 1. Komt u er niet uit? Dan kunt dit ook laten uitzoeken door uw beveiligingsbedrijf!

  > > Wilt u meer weten over certificering en het inspectiecertificaat? Download dan hier ons nieuwste e-book!

3. Doormelding brandweer

Gaat het alarm af? Dan kunnen de volgende drie situaties zich voordoen, wat betreft het doormelden naar de brandweer:

  • Geen doormelding (u moet zelf bellen naar de brandweer wanneer het alarm afgaat);
  • Vertraagde doormelding (uw melding gaat via een particuliere alarmcentrale);
  • Directe doormelding (de brandweer staat zo spoedig mogelijk op de stoep).

Tegenwoordig is het aantal verplichte, directe doormeldingen verminderd. Dit komt mede doordat er in het verleden veel nodeloze meldingen plaatsvonden. Uw beveiligingsbedrijf weet of doormelding in uw situatie verplicht is.

4. Merk brandmeldinstallatie

Elk merk heeft zo zijn voor- en nadelen. Wij leveren bijvoorbeeld Honeywell, omdat dit merk brandmeldinstallatie weinig storingen geeft en bekend staat om zijn goede kwaliteit.

Vraag aan uw leverancier welke voor- en nadelen hun merk heeft, en bekijk welk merk het beste bij uw organisatie past. Vaak zal uw leverancier een bepaalde voorkeur hebben, hier kom ik bij onderdeel 7 tot en met 9 op terug.

5. Aantal uur bekabeling

De volledige brandmeldinstallatie moet goed functioneren. Hiervoor legt een installateur bekabeling aan. De hoeveelheid bekabeling is afhankelijk van uw brandbeveiligingssysteem. Bekabeling kost veel tijd, en daardoor ook geld. 

Sinds enkele maanden is het ook mogelijk om een draadloze brandmeldinstallatie aan te schaffen, die ook te certificeren is! Ook Alfagroup kan draadloze brandmeldinstallaties opleveren. 

6. Kosten brandmeldinstallatie

De brandmeldcentrale, met alle bijhorende materialen, zal de grootste kostenpost zijn. Bent u offertes met elkaar aan het vergelijken? Let er dan op dat u gelijkwaardige merken met elkaar vergelijkt. 

Bekijk altijd of er in elke offerte evenveel brandmelders worden meegenomen. Veel van onze concullega's bieden een offerte aan voor het minimale. Ze bekijken uw pand en adviseren om alleen de bestaande installatie te vervangen. Dat is in de praktijk niet altijd voldoende. Wij als Alfagroup vinden dat te kort door de bocht. Daarom zorgen wij eerst voor een geluidsmeting, waardoor uw installatie niet gelijk afgekeurd wordt door de brandweer.

7. Een open source systeem

Er zijn goedkope installaties te koop, met een zeer goede kwaliteit. En daar bent u nu precies naar op zoek. Of niet?

Vergeet nooit de kleine lettertjes te lezen, want ook in onze branche worden mensen voor de gek gehouden. Veel installateurs halen u naar binnen met een lage prijs, omdat ze weten dat u de volgende 10 jaar aan hun vast zit.

En dan komt het probleem: het gesloten systeem waar de installateur mee werkt (bijvoorbeeld Siemens) is alleen door hen toegankelijk. U kunt niet zomaar overstappen, wanneer u bijvoorbeeld niet tevreden bent met de installateur. 

Wij als Alfagroup vinden dat geen eerlijke manier van zakendoen. Daarom bieden wij een Honeywell installatie aan, waarbij elke installateur onze brandmeldinstallatie kan overnemen. Wij weten dat wij goede service leveren, dus zien dit niet als bezwaar. 

8. Kosten eerste service-uur

Het grootste nadeel van een gesloten systeem is het eerste service-uur. Uw installateur weet dat u niet kunt overstappen, en vraagt gerust €250 voor het eerste uur dat hij bij u langskomt. Terwijl wij als Alfagroup weten dat het vijf keer zo goedkoop kan!

Vraag altijd aan uw installateur hoeveel het eerste service-uur kost. Zo weet u precies wat u kunt verwachten!

9. Kosten jaarlijks onderhoud

Het jaarlijks onderhoud aan uw brandmeldinstallatie is belangrijk en verplicht. Dit weet uw installateur ook. Bekijk daarom bij het aanschaffen van een brandmeldinstallatie ook altijd de kosten voor het jaarlijks onderhoud aan uw installatie!

Ook voor dit onderdeel is het belangrijk dat u bij de aanschaf een open-source brandmeldinstallatie hebt aangeschaft.

Kortom, stel de juiste vragen aan uw beveiligingsinstallateur! Download onze GRATIS checklist en sla geen vraag over! Zodat u met de beste partij in zee gaat.

Brandmeldinstallatie aanschaffen? Check het met onze checklist

Deel dit blog: