Blog

Deze 4 dingen moet u weten over het BORG-certificaat!

BORG-certificaat-staat-voor-kwaliteit-984507-edited.jpegInbraken komen regelmatig voorbij in het nieuws. Bij 80% van de gevallen gaat het om gelegenheidsdieven. Deze dieven krijgen de gelegenheid om waardevolle spullen mee te nemen, doordat mensen niet alles controleren bij het afsluiten van het pand. Heeft u zelf al wél een inbraakveilig pand? Of heeft u eigenlijk geen idee? 

Vorige maand schreef ik in dit blog al over maatregelen die u kunt nemen om gelegenheidsdieven geen kans te geven. In dit blog ga ik in op de kwaliteit van de veiligheidsmaatregelen. Met een BORG-certificaat kunt u de kwaliteit van genomen maatregelen aantonen. Daarom staat dit certificaat centraal staan en worden de volgende vragen beantwoordt:

 • Wat is het BORG-certificaat?
 • Waarom is er een BORG-certificaat?
 • Wanneer krijg ik een BORG-certificaat?
 • Wie mag het BORG-certificaat afgeven?

Wat is het BORG-certificaat?

Om de kwaliteit van genomen maatregelen aan te kunnen tonen, is het BORG-certificaat opgesteld. Dit certificaat deelt bedrijven op in verschillende risicoklassen. Aan deze risico's zijn specifieke maatregelen verbonden.

Een voorbeeld ter verduidelijking:
Stel, u bent eigenaar van een autobedrijf. U verkoopt luxe auto's, maar ook diverse auto-onderdelen zoals velgen.

De verzekeraar weet dat velgen makkelijk te verhandelen zijn, en zal uw risicoklasse inschatten als: 'Zeer Hoog (ZH)'. Om in aanmerking te komen voor een BORG-certificaat moet u daarom zeer strenge veiligheidsmaatregelen nemen.

Waarom is er een BORG-certificaat?

Vraagt u zich af waarom het BORG-certificaat in het leven is geroepen? Een certificeringstraject kost immers geld, en vraagt om het nodige papierwerk. Toch kunt u met een BORG-certificaat van veel voordelen profiteren. Vergeet ook niet dat u met een BORG-certificaat de kans op een inbraak verkleind. En daarmee materiële en financiële schade beperkt. 

De voordelen van een BORG-certificaat:

 1. U bent zeker van de kwaliteit van uw beveiliging;
 2. U kunt zich voor een hoger bedrag verzekeren;
 3. U kunt, als kers op de taart, premiekorting krijgen van verzekeraars op uw inboedelverzekering.

Bekijk de mogelijkheden bij uw verzekeraar, zodat u zeker weet dat de bovenstaande voordelen ook bij uw pand van toepassing zijn.

Wanneer krijg ik een BORG-certificaat?

U krijgt een BORG-certificaat, wanneer u aan de gestelde eisen voldoet. En welke eisen dat zijn? Dat hangt af van de risicoklasse van uw pand. De inbraakgevoeligheid van uw pand wordt bepaald aan de hand van de attractiviteit van de aanwezige goederen en inventaris én de waarde van deze goederen. Deze factoren brengen risico’s met zich mee. En daarom moet u verplicht diverse maatregelen nemen, om de risico's te dekken.

Voorbeelden van maatregelen die u kunt nemen om een inbraak te voorkomen:

 • Organisatorische maatregelen;
 • Bouwkundige maatregelen;
 • Compartimentering of Meeneembeperkende maatregelen;
 • Elektronische maatregelen;
 • Alarmering;
 • Reactie of alarmopvolging.

Wilt u meer weten over de verschillende maatregelen? In ons e-book 'Tools voor een inbraakveilig pand' leest u er alles over!

Wie mag het BORG-certificaat afgeven?

Alleen gecertificeerde beveiligingsbedrijven mogen het BORG-certificaat afgeven. Deze bedrijven zijn aangesloten bij een certificatie-instelling. Ook Alfagroup is verbonden aan een certificatie-instelling; KIWA NCP.

Gecertificeerde beveiligingsbedrijven moeten aan de strenge eisen van de certificatie-instellingen voldoen. Er worden bijvoorbeeld steekproeven uitgevoerd, om de kwaliteit van het beveiligingsbedrijf te controleren. 

Ook certificatie-instellingen krijgen een controle. Het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV) controleert de certificatie-instellingen. Op deze manier blijven BORG-gecertificeerde beveiligingsbedrijven altijd goede kwaliteit leveren.

Wilt u weten of een BORG-certificaat ook verplicht is voor uw organisatie? Download dan nu ons GRATIS e-book en leer meer over de vereisten van de verzekeraar!

eisen inbraakveilig pand

Deel dit blog: