Blog

7 onderdelen die in uw veiligheidsplan moeten zitten!

Veiligheidsplan-waar-moet-ik-aan-voldoen.jpg

Om een inbraak te voorkomen, moet u een veiligheidssplan opstellen. Het geeft u inzicht in de maatregelen die u kunt nemen. Een goed plan is wel een complex vraagstuk! Er zijn ontzettend veel facetten waar u rekening mee moet houden. Laat daarom een beveiliger met u meekijken.

In dit blog benoem ik belangrijke basisonderdelen voor een waterdicht veiligheidsplan:

  • Organisatorische maatregelen: de procedures die in uw bedrijf van belang zijn;
  • Bouwkundige maatregelen: compartimenten en sloten;
  • Technische maatregelen: inbraakalarm, toegangscontrole en camerabeveiliging;
  • Omgevingsmaatregelen: tips om de omgeving inbraakveilig te maken.

Naast deze onderdelen kijkt een goede beveiligingsinstallateur ook naar concrete risico-objecten in uw specifieke situatie.

Organisatorische maatregelen

Eén van de belangrijkste onderdelen in het veiligheidsplan, is het organisatorische onderdeel. De mensen die in uw pand werken zijn vaak de zwakste schakel in het beveiligingsschild. Denk aan de schoonmaker die een deur openlaat staan, of uw collega die vergeet om het raam te sluiten!

1. Zorg voor duidelijke procedures

Een tijd geleden schreef ik een blog over inbraakbeveiliging met een aantal tips geef om inbraak te voorkomen. Deze organisatorische tips zijn voor u ook relevant:

TIP 1: Zorg voor overzichtelijk sleutelbeheer

Maak een overzicht van de gebruikers en toegangsruimten, zodat u het sleutelbeheer onder controle houdt. U geeft de sleutels van uw auto toch ook niet aan iedereen mee?

TIP 2: Doe alle deuren en ramen op slot

Vooral bij gebouwen waar ’s nachts niemand aanwezig is (zoals bij winkels en kantoren), is het van belang dat het hele buitenschild hermetisch is afgesloten. In het onderdeel over bouwkundige maatregelen, leg ik meer uit over de verschillende soorten sloten.

TIP 3: Stel regels op voor het betreden en afsluiten van het pand

U bent ’s morgens als eerst in het pand, wat moet u doen? Maak met elkaar regels voor het betreden en afsluiten van het pand, zodat inbrekers geen kans krijgen!

 PS: Vergeet niet om een aanwezigheidsbord aan te schaffen, anders sluit u uw collega misschien wel per ongeluk op.

Bouwkundige maatregelen

Naast de organisatorische maatregelen gaat er ook veel mis bij de bouwkundige maatregelen. Veel zogenaamd ‘oude inbraaktechnieken’ zijn heel makkelijk te voorkomen met doordachte compartimenten en gekeurde sloten.

2. Deel het pand op in compartimenten

Ik sta er steeds weer versteld van, hoe de beveiliging in panden geregeld is. Je doet grote moeite om binnen te komen, maar als je eenmaal met een smoesje binnen bent, kun je zo overal doorlopen. Waarom zou ik als hotelgast door het hele hotel moeten lopen? En hoe kan het dat ik zo het magazijn (met kluis!) van een schoenenwinkel in kan?

Geef uw collega’s en gasten alleen toegang tot de onderdelen van het pand waar ze echt wat te zoeken hebben. Natuurlijk mogen gebruikers best wat vrijheid hebben in uw pand, maar voorkom dat een insluiper overal bij kan!

Wat zijn compartimenten eigenlijk? Compartimenten zijn onderdelen van het gebouw die door een deur afgesloten zijn van de rest. Natuurlijk moeten deze deuren wel voorzien zijn van goede sloten, want anders is het een fluitje van een cent om door te lopen.

3. Zorg voor goede sloten

Om de buitenschil en de afscheiding van de compartimenten echt goed te regelen, moeten uw sloten op orde zijn. Om de goede sloten van de kwade te onderscheiden, is het goed om een aantal inbraakmethoden onder de loep te nemen:

  • Hengelen: een deur of raam openen met een stuk ijzerdraad door een openstaand klepraampje (bovenlicht);
  • Flipperen: het wegduwen van de dagschoot met behulp van een pasje of een hard stuk plastic;
  • Wrikken: het openwrikken van deuren of ramen met een koevoet of schroevendraaier;
  • Gaatje boren: door het gaatje kan een inbreker met behulp van ijzerdraad makkelijk binnenkomen;
  • Bulgaarse methode: het cilinderslot wordt afgebroken, doordat de deurplaat eenvoudig kan worden losgeschroefd.

Maar wat kunt u tegen deze technieken doen? Ik doe een aantal aanbevelingen die breed toepasbaar zijn:

Technische maatregelen

Neemt u de nodige technische maatregelen? Dan versterkt u het u het gevoel van veiligheid en houdt u zicht op de bewegingen in uw pand!

4. Hou inbrekers buiten met een inbraakalarm

Of u de eigenaar bent van een hotel, kantoor of winkel, er is altijd een kern van uw pand waar lang niet iedereen (op elk moment van de dag) gewenst is. Zorg daarom voor zichtbare en onzichtbare maatregelen die u melden dat er iemand aanwezig is.

Een inbraakalarm maakt gebruik van een combinatie van verschillende veldcomponenten:

  • Kozijncontacten: om te weten of deuren en ramen openstaan;
  • Pirren: om te controleren of er beweging is in uw pand.

5. Bewaak de toegang tot uw pand

Niet elke ruimte in uw pand moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Slaapt u een nacht in een hotel, dan moet u er toch niet aan denken dat iemand anders ook zomaar uw kamer binnen kan komen? Dit geldt bijvoorbeeld ook voor uw kantoorruimten in een bedrijfsverzamelgebouw. Daarom is een toegangscontrole-systeem aan te bevelen.

Hiermee krijgt alleen de juiste persoon toegang tot een bepaalde ruimte. Alleen bij nood kunnen de overige deuren geopend worden. Op deze manier biedt u uw gasten een veilig gevoel!

6. Hou overzicht in uw pand met camerabeveiliging

Met camerabeveiliging signaleert u eerder verdachte situaties. U kunt in uw kantoor live meekijken met de camerabeelden, maar het is ook mogelijk om via een app mee te kijken. Dit maakt het eenvoudiger voor uw nachtportier om het hele pand te bewaken! Na een calamiteit kunt u altijd uw camerabeelden terugkijken om de verdachten op te sporen.

Let op! Camerabeelden mag u niet langer dan 28 dagen bewaren. Beelden van een verdachte situatie of een calamiteit, mag u daarentegen wél langer bewaren. Bent u benieuwd of u zomaar mag filmen met een verborgen camera? Lees het antwoord in dit blog!

Omgevingsmaatregelen

Door de omgeving rondom uw hotel overzichtelijk te maken, verlaagt u de kans op inbraken. Start er vandaag nog mee!

7. Maak de omgeving van uw pand overzichtelijk

In een ander blog heb ik enkele tips over een inbraakveilig pand gegeven. Onderstaande tips worden hierin uitgebreider uitgelegd:

  • TIP 1: Verwijder struiken en bomen in een straal van 1 meter rond het pand;
  • TIP 2: Zorg voor goede (schrik)verlichting rondom uw pand;
  • TIP 3: Verwijder hulpmiddelen voor de inbreker, zoal een ladder en containers;
  • TIP 4: Maak van uw pand geen etalage en verberg waardevolle goederen;

Bent u benieuwd wat een over de normen rondom inbraakveiligheid? Download dan ons e-book en leer meer over inbraakinstallaties!

eisen inbraakveilig pand

Deel dit blog: