Blog

Wanneer moet ik een brandmeldinstallatie aanschaffen voor mijn kantoorpand?

 Brandmeldinstallatie-2.jpgAls ondernemer wilt u een brandveilige werkomgeving creëren voor uw medewerkers. Alleen al een blusdeken of schuimblusser in de keuken van uw kantoor kan kleine brandjes voorkomen. Soms moeten er, naast de kleinere maatregelen, echter forsere maatregelen worden genomen; bijvoorbeeld het aanschaffen van een brandmeldinstallatie. Maar wanneer bent u hier als ondernemer toe verplicht?

Misschien worstelt u ook wel met de vraag welke maatregelen u moet nemen. Zo kan het zijn dat u uzelf afvraagt of u verplicht bent om een brandmeldinstallatie aan te schaffen voor uw kantoorpand. Het antwoord daarop is niet zwart/wit: in de meeste gevallen moeten kantoorpanden een brandmeldinstallatie hebben omdat ze te maken hebben met een doodlopend einde (ook wel een doodlopend stuk genoemd). Maar wat is een doodlopend einde? In deze blog leg ik uit wat een doodlopend einde is. Wanneer zich in uw pand een doodlopend einde bevindt, bent u verplicht om een brandmeldinstallatie aan te schaffen.

Wat is een doodlopend einde?

Er is sprake van een doodlopend einde wanneer u maar één kant op kunt vluchten. Een doodlopende gang of één trappenhuis zijn genoeg om de vluchtmogelijkheden te beperken. Om deze reden is het belangrijk om uw personeel tijdig te waarschuwen. Vandaar dat een brandmeldinstallatie met rookmelders dan verplicht is.

Wanneer de grootte of indeling van het pand op de volgende manieren is geregeld, is er sprake van een doodlopend einde. In deze gevallen moet u de vluchtwegen voorzien van rookmelders die zijn aangesloten op een brandmeld- en ontruimingsinstallatie.

1. Loopafstand >10 meter

De eerste situatie is wanneer de loopafstand tot een plek waar u twee kanten op kunt vluchten, meer dan twee meter bedraagt. In onderstaande afbeelding wordt dit schematisch weergegeven.

Schermafbeelding_2016-09-27_om_09.38.21.png

2. Oppervlakte >200 vierkante meter

Wanneer de oppervlakte van de ruimte waar u twee kanten op kunt vluchten meer dan 200 vierkantemeter bedraagt. Zie de afbeelding hieronder voor een schematische weergave.

Schermafbeelding_2016-09-27_om_09.41.28.png

3. Aantal ruimtes >2

Wanneer het aantal (opeenvolgende) ruimtes waar u maar één kant op kan vluchten, meer dan twee is. Een schematische weergave:

Schermafbeelding_2016-09-27_om_09.59.59.png

In de bovenstaande situaties is een brandmeldinstallatie in ieder geval verplicht. In de vluchtweg moeten dan voldoende rookmelders worden geplaatst.

Bent u benieuwd naar de regels voor andere gebruiksfuncties?

Voor andere gebruiksfuncties moeten soms meer maatregelen genomen worden. Zo moet een zorginstelling met slapende mensen altijd een brandmeldcentrale aan de muur hebben hangen. 

In deze blog ben ik alleen ingegaan op kantoren met valide mensen. Neem gerust contact op wanneer u wilt weten of een brandmeldinstallatie bij uw pand verplicht is.

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een brandmeldinstallatie? Check het met onze gratis checklist!

Brandmeldinstallatie aanschaffen? Check het met onze checklist

 

Deel dit blog: