Blog

Preview e-book: Brandveiligheid op scholen

brandveiligheid op school-437876-edited.png

Is uw school brandveilig? Of anders gezegd; zijn er voldoende maatregelen genomen om een brandveilige school te garanderen? Om dit met zekerheid te kunnen zeggen, moet u op een aantal onderdelen letten. Deze aspecten beschreef ik in dit blog met 5 stappen om de brandveiligheid van uw school te controleren.

In het e-book dat ik vandaag publiceer, richt ik mij op de kernvragen van brandveiligheid op scholen. Denk aan vragen als:

- Welke maatregelen kan ik nemen om te voorkomen dat een brand zich snel verspreidt?
- Welk alarmtype is het meest geschikt voor scholen? Alarmtype A of B?
- Kan ik een boete krijgen bij te veel loze meldingen?
- Zijn ontruimingsoefeningen verspilling van mijn tijd (en de tijd van mijn collega's)?

In dit blog vertel ik uit welke vijf hoofdstukken het e-book bestaat en geef ik aan welke vragen we per hoofdstuk zullen behandelen. 

Wilt u direct ons e-book downloaden? Dat kan ook: klik hier om gelijk naar het e-book te gaan!


1. Brandveiligheid op school

In het eerste hoofstuk van het e-book ga ik kort in op brandmelders en brandvertragende maatregelen. Alle verschillende soorten brandmelders worden niet uitgebreid besproken (want daar besteedde ik in dit blog al aandacht aan), maar vooral de handbrandmelders komen aan bod. Daarnaast benoem ik enkele andere mogelijkheden om te voorkomen dat een brand zich snel verspreidt.

2. Het geluidsniveau van een brandalarm

Het brandalarm kent u wel; de sirene die tijdens de brand afgaat. Er zijn verschillende type alarmsystemen, bijvoorbeeld luidalarm type A en luidalarm type BIn het e-book beschrijf ik beide alarmen en geef ik de verschillen aan. Daarnaast bespreek ik in dit hoofdstuk ook het geluidsniveau van uw sirenes.

3. Rookmelders

Rookmelder redden levens en daarom zijn ze van groot belang. Wij plaatsen niet zomaar rookmelders, maar kijken hiervoor naar de inrichting van uw schoolgebouw. Ook willen we voorkomen dat er loze meldingen plaatsvinden. Ik ga in op vier belangrijke onderwerpen omtrent rookmelders:

  • Het plaatsen van rookmelders bij een doodlopend einde;
  • Het plaatsen van rookmelders rond brandwerende scheidingen;
  • Oorzaken van loze meldingen;
  • Dwangsom wanneer er (te veel) loze meldingen plaatsvinden.

4. Ontruimingsoefening op school

Lessen en toetsen worden onderbroken voor een ontruimingsoefening, omdat er wellicht een keer brand uitbreekt. Dit beeld is ontstaan bij tientallen scholen in ons land. Toch doen we met deze visie geen recht aan het belang van ontruimingsoefeningen op scholen. In dit hoofdstuk van het e-book bespreek ik de volgende drie onderwerpen:

  • Redenen om een ontruimingsoefening te houden;
  • Weerstand en bewustzijn bij docenten en leerlingen;
  • 10 aandachtspunten bij ontruimingsoefeningen.

5. Brandveiligheid en het management

In de praktijk horen wij regelmatig dat conciërges of BHV’ers het lastig vinden om brandveiligheid aan te kaarten bij het management. In het e-book wil ik deze mensen een hart onder de riem steken met een aantal tips voor het benaderen van het management. 

Bent u na het lezen van dit blog nieuwsgierig naar het hele e-book? Download dan nu ons GRATIS e-book over de brandveiligheid op scholen.

Brandveiligheid Scholen

Deel dit blog: