Blog

Preview e-book: brandveiligheid in de zorg

voorkant e-book Brandveiligheid in de zorg blog.jpgBrandveiligheid in zorginstellingen is een veelbesproken onderwerp. Ook zijn er veel verschillende meningen over de aanpak ervan. Borgt u de veiligheid op basis van de wet, de vastgestelde risico's of op basis van het beschikbare budget? Of bent u er eigenlijk helemaal niet bezig?

In ons nieuwste e-book over brandveiligheid in de zorg, ga ik in op de kern van de verschillende visies in. Alle discussies zijn terug te brengen naar één centrale vraag! 

    >> Bent u benieuwd naar deze vraag? Download dan nu ons gratis e-book over brandveiligheid in de zorg! <<

In het e-book worden verschillende thema's behandeld, die ik hieronder kort zal toelichten. Het e-book is niet alleen gebaseerd op de ervaringen van Alfagroup. We hebben met diverse experts uit de branche gesproken om invulling te geven aan de volgende onderwerpen:

4 aspecten over brandveiligheid in de zorg

Wellicht heeft u wel eens gehoord over de BIO-aspecten, die in onderlinge samenhang zorgen voor een veilig pand:

  • Bouwkundige aspecten;
  • Installatietechnische aspecten;
  • Organisatorische aspecten;

Wist u dat er ook een vierde aspect aan toegevoegd kan worden? Lees in ons e-book meer over het vierde aspect, wat de basis vormt voor de drie andere aspecten van brandveiligheid.

4 modellen om risico's in kaart te brengen

Modellen passen we overal toe, ook bij brandveiligheid. Het e-book bespreekt verschillende modellen waarmee u de risico's in uw zorginstelling in kaart kan brengen. Bedenk wel dat deze modellen geen doel op zich zijn. Wat ik hier precies mee bedoel? Lees dat in mijn blog over het afvinken van checklists in de zorg.

De volgende modellen staan uitgelegd in het e-book:

  • (Zorg) RI&E
  • Stuurwiel Risicogestuurde Brandveiligheid
  • Checklists
  • Rollenspel

4 manieren om uw collega’s bij brandveiligheid te betrekken

Wie brengt de bewoners van uw zorginstelling in veiligheid op het moment dat er brand is? Precies, uw collega's. Zij vormen een essentieel onderdeel van het brandveiligheidssysteem. In de praktijk blijkt vaak dat de eigen organisatie de bewoners al in veiligheid heeft gebracht, voordat de brandweer komt. Het personeel van de zorginstelling kan dus een grote bijdrage leveren aan het redden van levens. Betrek uw collega's daarom bij het thema brandveiligheid. 

In ons e-book staan we uitgebreid stil bij vier manieren om uw collega's te betrekken bij de brandveiligheid van uw zorginstelling:

  • BHV-cursus
  • Voorlichting
  • Bespreken
  • Procedures

Ontruimingsoefeningen in de zorg

Het is van cruciaal belang om ontruimingen regelmatig te oefenen. Voorkom daarmee communicatieproblemen, paniek, of situaties waarbij collega's niet weten wat ze moeten doen. In de dagelijkse praktijk komen wij helaas genoeg voorbeelden tegen, van zorginstellingen die geen ontruimingsoefeningen houden. Bedenk dat oefeningen verschillende vormen kunnen hebben, en dat cliënten hier niet zozeer hinder van hoeven te hebben. 

Zonder oefening, zult u ook niet weten waar de knelpunten zitten. Maar wat als een oefening ten koste gaat van de gezondheid van uw cliënten? Dat kunt u toch ook niet over uw hart verkrijgen? In ons e-book geven we tips voor ontruimingsoefeningen zonder gevaren!

Wilt u de brandveiligheid van uw zorginstelling verbeteren, maar u weet niet hoe? Download dan nu ons GRATIS e-book over brandveiligheid in zorginstellingen!

brandveilige zorginstelling brandveiligheid

Deel dit blog: