Blog

3 tips voor betrokken collega's; samen voor een inbraakveilig pand

kantoor inbraakveiligheid.jpg

Bedrijfspanden zijn een geliefd doelwit voor inbrekers. Gedurende het weekend en in de avonduren zijn veel kantoren verlaten, waardoor de inbreker alle tijd heeft om uw computers, servers en andere kostbare spullen mee te nemen. Na de vakantie bruist u vast weer van energie om hier samen met uw collega's de schouders onder te zetten!

Een aantal maanden geleden schreef ik dit blog, met daarin 10 tips om een inbraak te voorkomen. Zeven van de tien tips kunt u niet uitvoeren wanneer uw collega's niet meewerken. De menselijke factor is altijd de zwakste schakel in de keten. Daarom is het belangrijk om eerst bewustzijn te creëren omtrent inbraakveiligheid. 

Maar hoe creëert u dit bewustzijn? Die vraag beantwoord ik in dit blog. Ik geef u eerst een tip om bewustzijn rond inbraakveiligheid te creëren en leg met de laatste twee tips uit hoe u dit onderdeel maakt van uw bedrijfscultuur.

Tip 1: Organiseer een informatieavond

Begin met het organiseren van een informatieavond. Deze avond kunt u natuurlijk ook vervangen door een uur te reserveren tijdens een teamoverleg.

Tijdens deze informatieavond informeert u uw collega's over de veiligheid van het pand. Brainstorm samen over de risico's (bedenk welke buit een inbreker mee kan nemen en hoe hij binnen kan komen) en de maatregelen die jullie daar tegen kunnen nemen (bijvoorbeeld door laptops mee naar huis te nemen en sleutels beter te beheren).

Dankzij deze bijeenkomst creëert u het eerste commitment, waardoor het uitvoeren van de maatregelen (die jullie samen bedacht hebben) een stuk gemakkelijker is.

Tip 2: Voer gesprekken over inbraakveiligheid

Bespreek de risico's en maatregelen regelmatig met uw collega's, bijvoorbeeld door het één keer per kwartaal op de agenda te zetten. Ik vind het belangrijk dat er tijdens deze gesprekken ruimte is voor kritiek. Want juist wanneer uw collega's zich gehoord en gezien voelen, ontstaat er draagvlak. Denk bijvoorbeeld samen met een technisch beheerder na over de maatregelen die u moet nemen van de verzekeraar. Deze maatregelen vindt u in mijn e-book over een inbraakveilig pand, dat u hier kunt downloaden

Tijdens de gesprekken met uw collega's kunt u nadenken over de volgende onderwerpen:

- Regels over de plekken waar bezoekers en leveranciers mogen komen;
- Veiligheidsmaatregelen die op de lange of korte termijn genomen moeten worden;
- Huidige maatregelen evalueren op basis van de ervaring van uw collega;
- Protocollen om de algemene veiligheid te verbeteren (bijvoorbeeld deuren en ramen sluiten).

Wanneer u deze onderwerpen regelmatig bespreekt, zullen ze gewoner worden en komen uw collega's de volgende keer misschien zelf wel met nieuwe ideeën om uw pand veiliger te maken!

Tip 3: Controleer de naleving van maatregelen

Niet alleen de ervaringen, maar ook de veiligheidsmaatregelen verdienen voldoende aandacht. Wanneer u de veiligheidsmaatregelen niet controleert, zullen deze ook bij uw collega's snel versloffen. En dan bent u weer terug bij af.

Maar u hoeft de naleving van de veiligheidsmaatregelen natuurlijk niet alleen te controleren. Uw medewerkers kunnen u helpen bij de naleving van de veiligheidsmaatregelen door elkaar te beoordelen op hun veiligheidsgedrag. Tijdens de gesprekken met uw medewerkers kunt u deze feedback verwerken en indien nodig de veiligheidsmaatregelen aanpassen.

Conclusie: betrokkenheid creëren en vasthouden

Start uw zoektocht naar betrokkenheid met een kick-off, bijvoorbeeld een informatieavond. Behoud deze betrokkenheid door er regelmatig samen over te praten. Tijdens uw individuele gesprekken met medewerkers, maar ook door collega's er onderling over te laten praten. Zo is de zwakste schakel in de keten sterk genoeg en zorgt u voor een veilig pand!

Wilt u weten hoe u uw organisatie nog veiliger kunt maken? Download dan ons GRATIS e-book met nog meer tips voor een inbraakveilig pand.

eisen inbraakveilig pand

Deel dit blog: