Blog

Hoe veilig is uw winkel? Controleer het met deze 9 punten (+ checklist)

inbraak-diefstal-veilige-winkel-908538-edited.jpegAls winkelier werkt u dagelijks hard voor uw klanten. U heeft plezier in uw werk en de zaken gaan goed. Het laatst wat u wilt, is een inbraak of overval. Helaas vinden winkeldiefstallen nog regelmatig plaats. Een inbraak of overval blijft voor iedere winkelier een dagelijkse bedreiging. 

Natuurlijk wilt u dit voorkomen, en wij helpen u daar graag mee. Om de kans op een diefstal, overval, inbraak of ramkraak te minimaliseren hebben wij voor u een checklist gemaakt. 

     > >   Klik hier als u gelijk naar de checklist wilt gaan, om de veiligheid van uw winkel te beoordelen!  < < 

Dit blog gaat dieper in op de verschillende onderdelen van de checklist, zodat u weet wat er met de verschillende checks beoordeeld kan worden.

1. Veilige omgeving winkel

Het verschil tussen een winkel in een bruisend winkelcentrum en een winkel in een achterstandsbuurt is enorm.

In een rustige of onoverzichtelijke buurt is het eenvoudig om ongemerkt een overval te doen. Tenminste, als er geen beveiligingsmaatregelen zijn getroffen. In een winkelcentrum, waar het ontzettend druk is, zijn weer andere risico's. Daar zullen bijvoorbeeld weer meer winkeldiefstallen plaatsvinden.

2. Attractiviteit van uw artikelen

Ook de attractiviteit van uw artikelen bepaald het risico op een inbraak of overval. Stel uzelf vragen als: zijn mijn goederen makkelijk mee te nemen? Zijn ze makkelijk te verhandelen? Dan is de attractiviteit hoog. In ons blog over de attractiviteit van goederen, leest u meer over de attractiviteit van goederen en artikelen.

Voor nu kort uitgelegd aan de hand van een voorbeeld: een juwelier zal betere veiligheidsmaatregelen nemen dan een kledingwinkel met goedkope merken. Dit komt doordat juwelen een hoge waarde hebben, eenvoudig zijn om mee te nemen en makkelijk doorverkocht kunnen worden.

De attractiviteit van uw goederen bepaald ook welke maatregelen u moet nemen van de verzekering. In dit e-book leg ik uit welke maatregelen u moet nemen.

3. Administratie over veiligheid op orde

Wanneer ik het gesprek aanga met een winkeleigenaar is een van mijn eerste vragen: is uw administratie over de veiligheid op orde? Natuurlijk voorkomt goede administratie geen inbraak. Toch is dit een belangrijk onderdeel van uw beveiligingsketen. Na afloop van een inbraak wilt u zo snel mogelijk de schade kunnen verhalen op de verzekeraar.

Daarnaast is het belangrijk om te weten of u last heeft van winkeldiefstallen. Dit kunt u controleren door te kijken of de kassa klopt met het aantal artikelen dat in de winkel ligt. Komt dit niet overeen? Dan kunt u proberen met de camerabeelden de dader te vinden.

Wilt u weten of u zomaar mag filmen in uw winkel? In dit blog leggen wij de privacy regelgeving uit.

4. Procedures voor de veiligheid

Procedures zorgen voor duidelijk bij uw personeel. Het gaat om hele eenvoudige, maar belangrijke dingen. Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van deuren en ramen, het inschakelen van het alarm of het opstellen van huisregels in de winkel. Let er ook op dat uw personeelsleden de procedures daadwerkelijk uitvoeren.

Onthoud dat een gestructureerde en overzichtelijke winkel het voor de dief veel lastiger maakt om toe te slaan.

5. Veiligheidsmaatregelen tegen inbraak

Heeft u al voldoende beveiligingsmaatregelen genomen om de inbraakveiligheid van uw winkel te vergroten? Ik hoop dat uw organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen goedgekeurd zijn door de verzekeraar. Op die manier weet u zeker dat uw geld wordt uitgekeerd na een inbraak of overval. 

Bent u niet helemaal zeker van de inbraakbeveiliging van uw winkel en wilt u het graag checken? Vul dan deze checklist in en wij geven u advies over eventuele aanpassingen in uw beveiligingssysteem.

6. Veiligheidsmaatregelen tegen diefstal

Winkeldiefstal komt helaas regelmatig voor. U kunt verschillende maatregelen nemen om het aantal winkeldiefstallen te minimaliseren. Denk onder andere aan de volgende veiligheidsmaatregelen:

  • Hang beveiligingscamera's op om te laten zien dat u meekijkt;
  • Veranker dure artikelen, om meenemen ervan moeilijker te maken;
  • Chip/label artikelen, zodat u uw producten kunt volgen;
  • Hang spiegels op in de winkels voor meer overzicht.

7. Veiligheidsmaatregelen overval in uw winkel

De impact van een overval kan groot zijn. Het maakt diepe indruk op degene die er betrokken bij zijn. Ook kan het een vervelende nasleep geven. Daarom hopen wij dat u het nooit mee zal maken. Om de kans op een overval te verkleinen, kunt u maatregelen treffen. Met onze checklist kunt u beoordelen of u goed voorbereid bent op een overval.

Stel uzelf vragen als: Hoe wordt er alarm geslagen bij een overval? Welke technische maatregelen zijn daarvoor genomen? De checklist geeft een aantal concrete voorbeelden om het een overvaller heel moeilijk te maken.

8. Instructies voor personeel om diefstal te voorkomen

Weten uw medewerkers aan welke kenmerken zij een dief kunnen herkennen? Stel een lijst met punten samen waar een medewerker op moet letten tijdens zijn werk. Dit kunnen eenvoudige dingen zijn zoals regelmatig door de winkel lopen of zoveel mogelijk oogcontact maken met het winkelend publiek. Ook als het druk is!

9. Instructies voor personeel bij een overval

Mensen kunnen in benarde situaties anders reageren dan verwacht. Personeelsleden raken in paniek of willen de held uithangen tijdens een overval. Het zijn maar voorbeelden, maar het is wel de realiteit. Instrueer daarom uw medewerkers zodat zij juist handelen tijdens een overval. 

Wilt u zeker zijn van een veilige winkel? Vul dan ons GRATIS checklist in en ontvang van ons een adviesrapport!

inbraakveiligheid winkel

Deel dit blog: