Blog

Met elkaar voor een brandveilige school

Team-voor-brandveiligheid-school-490516-edited.jpeg

Afgelopen jaar kwam ik bij een MBO school waar men ook de schoonmaaksters bij de brandveiligheid betrokken. Super om op die manier met elkaar voor een brandveilige school te zorgen. Dit gaf mij de inspiratie voor dit blog.

Ondanks dat iedereen het druk heeft, helpen we elkaar door aan brandveiligheid te denken. Hoeveel moeite kost het om een tafel net tegen een andere muur te zetten? Zulke kleine maatregelen kunnen zomaar brand of slachtoffers tijdens een brand voorkomen.

Beslissingen van het management

Het management heeft een belangrijke taak ten aanzien van brandveiligheid. Zij moet openstaan voor feedback van het personeel over de brandveiligheid. Ik noem een voorbeeld uit de praktijk.

Op een middelbare schoolwaren de brandwerende scheidingen aan vervanging toe. Het management heeft op advies van de brandweer en de conciërge deze scheidingen vervangen. Een ander voorbeeld: een leraar Techniek ziet dat het elektrisch gereedschap aan vervanging toe is. Vervang deze apparaten, want slecht gereedschap levert alleen maar gevaar op voor uw school met veel grotere risico's.

Natuurlijk is het niet verkeerd om te controleren of de scheiding en het gereedschap echt aan vervanging toe zijn. Wees kritisch, maar voorkom risico's. Stel de kosten voor een brandveilige school niet te lang uit, want dit zal grote gevolgen hebben voor uw studenten, uw leraren en voor uzelf.

Docenten leren op brandveiligheid te letten

"Tja, ik heb geen verstand van brandveiligheid, ik kan hierin niets betekenen." Is dit uw antwoord? Probeer desondanks toch mee te denken met brandveiligheid. Om er meer over te leren, kunt u zelf op zoek gaan naar informatie of het management vragen om een korte cursus.

Het kan soms heel simpel zijn; een tafel ergens anders neerzetten of de versieringen in de klas op een andere plek hangen. Wilt u er niet te veel tijd aan besteden, maar wel leren hoe u de school brandveiliger kunt te maken? Lees dan dit blog met een aantal tips voor een brandveilige school tijdens kerst (maar zeker ook voor de andere dagen in het jaar!).

Evaluatie met docenten en het BHV-Team

Vaker benoemd, maar daarom niet minder belangrijk: evalueer een ontruimingsoefening met de docenten. Dit is direct een goede gelegenheid om andere punten over brandveiligheid ter sprake te brengen. Uw collega's kunnen u vast helpen of tips geven om achter deze informatie te komen.

Alerte conciërges zien risico's 

Fijn, zulke collega's! Collega's die tijdens het uitvoeren van andere werkzaamheden controleren of de brandveiligheid overal op orde is. Als conciërge ziet u meer dan de andere docenten die vooral in hun eigen klas aanwezig zijn.

Controleer als conciërge ook de buitenkant van de school. Voorkom dat er bijvoorbeeld een container met oud papier tegen de muur staat. Als deze vlam vat, weet u waarschijnlijk wel wat er zal gebeuren.  

In een eerdere blog schreef ik ook al over de alerte conciërge. Lees het blog over de conciërge.

Schoonmakers betrekken bij brandveiligheid

Tijdens een interview op een MBO school vertelde iemand dat zij ook de schoonmakers bij de brandveiligheidbetrekken. Door iedere schoonmaker een eigen vleugel te geven, kennen ze dit gedeelte van het gebouw uitstekend. Vaak zijn de leraren op het moment van de schoonmaak al weg, waardoor de schoonmakers nacontrole doen of alles brandveilig is achtergelaten.

Wilt u na het lezen van dit blog meer weten over de brandveiligheid op scholen? Lees dan ons gratis e-book over de brandveiligheid op scholen.

Brandveiligheid Scholen

Deel dit blog: