Blog

7 hulpmiddelen om uw theater brandveilig te maken

Hand of businessman opening red velvet curtain-323909-edited.jpeg

U bent verantwoordelijk voor de brandveiligheid van het theater en wilt alles doen om deze te optimaliseren. U heeft al verschillende maatregelen genomen, maar is dit voldoende of kunnen er nog dingen beter? Ik kan u daarbij helpen.

In dit blog ga ik in op 7 verschillende componenten die betrekking hebben op brandveiligheid. Deze componenten komen terug in de checklist die aan dit blog verbonden is. Dit blog dient als handvat om uw theater brandveilig te maken.

1. Aanwezige documenten

Documenten kunnen de brandveiligheid niet wezenlijk verhogen. Ze vormen echter wel een goede basis. Wanneer het papierwerk in orde is, weet de inspectie en de brandweer dat de zaken goed geregeld zijn en weet u bovendien zelf dat u aan alle eisen voldoet.

Zijn veiligheidsmaatregelen niet meer up to date door bijvoorbeeld een verbouwing? Meld dit altijd bij het beveiligingsbedrijf. Zij kunnen de brandveiligheidsmaatregelen aanpassen, zodat uw gebouw weer brandveilig is.

Vergeet niet alle wijzigingen en meldingen van de brandmeldinstallatie ook aan het logboek toe te voegen. Houd het logboek up to date en compleet. Wilt u weten wat er allemaal in uw logboek moet staan? Lees dan dit blog waarin ik beschrijf dat uw logboek uit 9 onderdelen bestaat.

2. Controles en oefeningen

Om de brandveiligheid van het pand hoog te houden, vindt er ieder jaar een groot onderhoud plaats. Daarnaast controleert de beheerder brandmeldinstallatie iedere maand of de componenten in het brandveiligheidssysteem nog werken.

En natuurlijk is er jaarlijks een ontruimingsoefening. Als u het lastig vindt om zo'n ontruimingsoefening te organiseren, kan Yvonne van den Eerenbeemt u wellicht helpen. Zij heeft de perfecte oplossing om brandveiligheid weer hip te maken; lees het in haar blog.

3. Veilige vluchtroutes

Nog niet zo lang geleden was ik in een gebouw waar men voor een nooduitgang een klein podium had gebouwd. Niet erg slim, zeker niet als er brand uitbreekt. Voorkom deze situaties. Naast het vrijhouden van vluchtroutes moet u in geval van brand ook de lichamelijk beperkten kunnen helpen. Heeft u daar de juiste maatregelen voor getroffen?

4. BHV en beheerder brandmeldinstallatie

Veel bedrijven en theaters beschikken over mensen die verantwoordelijk zijn voor de BHV. Toch is het belangrijk om te controleren of er voldoende BHV'ers tijdens de shows aanwezig zijn.

Daarnaast is het ook van belang dat er een beheerder brandmeldinstallatie aanwezig is. Hij of zij kan bij storingen, maar ook bij alarm, de brandmeldinstallatie bedienen. De beheerder kan ook het maandelijks onderhoud uitvoeren. Heeft u nog geen beheerder brandmeldinstallatie? Kijk dan snel op deze website voor een cursus.

5. Brandmelders

Wij zijn heel benieuwd naar uw brandmelders. In een ander blog heb ik al meer uitleg gegeven over de verschillende soorten brandmelders. Door deze vraag in de checklist te beantwoorden, is het mogelijk dat wij u andere brandmelders adviseren.

6. Brandveilig podium

Ondervindt u ook problemen tijdens het gebruik van kunstmatige rook? Veel theaters kiezen ervoor de rookmelders uit te schakelen en een brandwacht in te schakelen. De kosten die hierbij komen kijken, nemen ze maar voor lief. In het blog over theaters en kunstmatige rook helpen we u dit probleem op te lossen. U kunt ook de checklist invullen voor uitgebreid advies over dit onderwerp.

Naast de kunstmatige rook speelt ook het decor een belangrijke rol bij de brandveiligheid van uw theater. Versieringen moeten aan bepaalde eisen voldoen en ook uw wandpanelen en plafonds moeten brandveilig zijn. Controleer het allemaal in onze checklist!

7. De leeftijd van uw brandmeldinstallatie

Vroeg of laat is alles aan vervanging toe - ook uw brandmeldinstallatie. Daarom is het goed om de leeftijd van de brandmeldinstallatie te checken. U heeft tenslotte niets aan een brandmeldinstallatie die het niet doet.

Bent u na dit blog geïntresseerd in onze checklist? Klik dan op de onderstaande link en ontvang binnen twee werkdagen een adviesrapport!

Brandveilig theater 

Deel dit blog: