Blog

Wat kost een brandmeldinstallatie?

Wat zijn de van een kosten brandmeldinstallatieEen brandmeldinstallatie zorgt ervoor dat u direct actie kunt ondernemen als er brand uitbreekt. Alle personen in het pand, kunnen spoedig naar buiten en de brandweer wordt ingeschakeld om de brand te blussen. Het zijn cruciale momenten om schade en letsel zoveel mogelijk te beperken. Dat wilt u toch ook? Goede brandpreventie mag dus best wat kosten. Maar, hoe bepaalt u wat een goede brandmeldinstallatie is? En wat kost een installatie?

In onze branche is het niet logisch om de prijs van een brandmeldinstallatie zomaar op tafel te leggen. Argumenten hiervoor zijn: ''Een standaard prijs opstellen is veel te complex'' of ''de installatie is te ingewikkeld en je weet nooit wat je aantreft''. Maar is dit wel echt zo? Natuurlijk zit er een kern van waarheid in en is er veel maatwerk noodzakelijk, maar een aantal duidelijke richtlijnen en richtprijzen kunnen we u zeker geven!

Dit blog beantwoordt de volgende vragen:

  • Wat is een brandmeldinstallatie?
  • Hoe zijn de kosten van een brandmeldinstallatie opgebouwd?
  • Hoe duur is een brandmeldinstallatie bij Alfagroup?

Waarom een brandmeldinstallatie?

We hebben er al veel over geschreven. Zo leest u in eerdere blogs, maar ook in ons e-book over een brandmeldinstallatie alles over de wet en regelgeving omtrent de aanschaf van een brandmeldinstallatie. In het e-book wordt ook het nut en de noodzaak van een brandmeldinstallatie uitgelegd, en welke brand- en rookmelders er zijn. Tot slot krijgt u daarin uitleg over de certificering van uw veiligheidsorganisatie.

Maar hoe werkt een brandmeldinstallatie? Bij een brand ontstaat er rook. De rookmelders signaleren dit, en geven dit door aan de brandmeldinstallatie. Dat is de kast aan de muur. Vervolgens gaat er een signaal naar de sirenes en kan de ontruiming beginnen. 

U snapt het al. Een brandmeldinstallatie is niet zomaar iets. Het heeft als doel om zo snel mogelijk een waarschuwing af te geven, om schade, maar ook slachtoffers te beperken. En liefst nog, te voorkomen. 

Een brandmeldinstallatie installeren vraagt een kundige aanpak. Niet gek, dat er de nodige kosten aan verbonden zijn.

Checken waarop op u moet letten bij het kiezen van een brandmeldinstallatie? Check het met onze vrijblijvende checklist door op de link te klikken!

Hoe zijn kosten voor een brandmeldinstallatie opgebouwd?

Onder andere de volgende negen onderdelen van een brandmeldinstallatie, bepalen de prijs:

1. Projectietekeningen

Projectietekeningen laten zien waar u brandmelders moet aanbrengen. Om deze tekeningen te maken, moet uw beveiligingsbedrijf een projecteringsdeskundige in dienst hebben. Deze tekeningen gebruiken beveiligingsmonteurs uiteindelijk op uw locatie. Deze tekeningen worden ook opgenomen in uw logboek. 

2. Programma van Eisen

Uw Programma van Eisen is de basis van uw brandveiligheid. In dit programma beschrijft uw beveiligingsinstallateur welke maatregelen u allemaal neemt en hoe deze op elkaar afgestemd zijn.

Hierin staan ook de eisen waaraan uw brandmeldinstallatie moet voldoen. Deze eisen zijn bepaald door de wet en wordt mede bepaald door de gebruikersfunctie van uw gebouw.

3. Advies afgestemd op uw locatie

Een tekening zegt veel, maar het blote oog ziet veel meer. Denk bijvoorbeeld aan een lager deel van het plafond of uw meest recente verbouwing. Op basis van onze ervaring met het type gebouw en de gebruikersfunctie, doen wij u een voorstel.

4. Algehele veiligheidsscan door adviseur op uw locatie

Hoe veilig is uw gebouw? Een adviseur zal op uw locatie een veiligheidsscan doen. Aan de hand hiervan kan bepaald worden welke gaten er in uw brandbeveiliging zitten. We kijken dan niet alleen naar de technische maatregelen, maar nemen ook de bouwkundige en organisatorische maatregelen onder de loep.

5. Rookmelders

Om brand vroegtijdig te signaleren, zijn rookmelders nodig. Het aantal melders hangt af van de grootte en complexiteit van uw pand. Deze kenmerken zijn opgenomen in de projectietekeningen. Wilt u meer informatie over rookmelders? Lees dan dit blog over brandmelders.

6. Slow-whoops

U kent ze wel, de loeiende sirenes. Of weet u niet welk geluid wij bedoelen?  Zet u volume hoger en klik op deze link met het geluid van een slow-whoop. Dit worden slow-whoops genoemd. Sirenes moeten in elke ruimte 65 decibel geluid produceren. 

7. Zones

Een zone is een gedeelte van een gebouw waar enkele brandmelders hangen. Deze zones zijn niet verbonden aan bouwkundige voorzieningen, maar vrij definieerbaar. Doordat er bij elke brandmeldinstallatie enkele zones zijn ingesteld, kan de brandweer (of de pandbeheerder) sneller zien waar de brand is.

8. Flitser

Net zoals het alarm bij brand afgaat, gaat ook de flitser bij een brandalarm af. Een flitser hangt op de gevel boven de brandweeringang. Zo komt de brandweer direct in de hal waarin de brandmeldinstallatie hangt.

9. Opleverrapport

Zodra alle onderdelen geïnstalleerd zijn, maken wij een opleverrapport. Hierin staan alle bedrijfs- en persoonsgegevens, bevindingen (dat de installatie wel of niet voldoet aan alle eisen) en een oordeel of de installatie voldoet. Een opleverrapport na installatie is verplicht, voor eventuele inspectie.

Onze prijzen

De negen genoemde onderdelen zijn medebepalend voor onze prijzen. Er zijn echter uitzonderingen, waardoor deze pakketten niet mogelijk zijn. In dat geval is er maatwerk nodig.

Om het voor u makkelijker te maken hebben we drie pakketten opgesteld:

Alfasmall €3450,- Een basic pakket voor een klein pand, waarin niet-automatische bewaking vereist is
Alfamedium €4950,- Het pakket dat bij veel gebouwen past
Alfalarge €9095,- Een uitgebreid pakket voor totaalbeveiliging van een middelgroot pand

Bent u benieuwd naar de inhoud van deze pakketten? Kijk op deze pagina voor alle onderdelen per pakket.

Er zijn ontzettend veel verschillende installateurs maar waar moet u opletten bij het kiezen van de juiste installateur. U kunt hier een vrijblijvende checklist downloaden met de punten waarop u kan letten. 

Brandmeldinstallatie aanschaffen? Check het met onze checklist

Deel dit blog: